Jesień to czas obfitości i wspaniałych produktów, z których można wyczarować całe mnóstwo smakołyków na słodko i wytrawnie. Właśnie teraz jest sezon na jabłka, śliwki, no i oczywiście dynie! Zachęcam Cię więc do wykorzystania wypróbowanego przeze mnie wielokrotnie przepisu na bardzo smaczne, wilgotne ciasto dyniowe 🧡 Oryginalny przepis pochodzi ze strony kuchnialidla.pl.
To ciasto z dyni można upiec w klasycznej formie keksówce albo okrągłej formie do babki z kominkiem. Konsystencja ciasta sprawia, że ładnie odwzorowuje ono kształty, dlatego możesz zaszaleć i sięgnąć po bardziej dekoracyjną formę. Polecam amerykańskie formy do pieczenia Nordic Ware, które sprawiają, że skromne (ale pyszne!) ciasto dyniowe po prostu błyszczy na stole.
W tym przepisie białka ubija się oddzielnie i dodaje do masy na samym końcu, dlatego po upieczeniu otrzymujemy wilgotne ciasto dyniowe, które jest zarazem puszyste. Ważne, by podczas dodawania białek nie mieszać ciasta zbyt intensywnie, tylko ostrożnie łączyć masę z białkami przy pomocy szpatułki. Dzięki temu ciasto będzie lepiej napowietrzone.
Składniki na wilgotne ciasto dyniowe
Składnikiem, który zapewnia w tym cieście wilgotność, a także intensywny żółty kolor, jest puree z dyni. Do tego ciasta polecam wykorzystać puree z dyni o bardziej wodnistym miąższu, czyli nie hokkaido, która ma w sobie mało wody.
Puree z dyni przygotowujemy w bardzo prosty sposób: dynię kroimy na pół, wydrążamy cały miąższ łyżką, następnie kroimy na półksiężyce. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (nakłuwamy widelcem, żeby sprawdzić, kiedy dynia będzie upieczona). Po ostygnięciu nożem obieramy skórkę i blendujemy dynię. Tak przygotowane puree z dyni można od razu wykorzystać do ciasta lub przełożyć do woreczków i zamrozić.
Smak ciasta dyniowego dodatkowo podbijają skórka z pomarańczy oraz przyprawa do piernika, które świetnie się ze sobą komponują.
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki.
Wilgotne ciasto dyniowe – składniki:
200 g masła
210 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
4 jajka
140 g puree z dyni
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii lub łyżeczka cukru z wanilią
łyżeczka przyprawy do piernika
skórka otarta z jednej pomarańczy
Przygotowanie wilgotnego ciasta dyniowego
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Utrzyj masło z cukrem pudrem i wanilią.
3. Do masła z cukrem dodawaj kolejno żółtka i ucieraj masę po każdym żółtku.
4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj przyprawę do piernika.
5. Do masła z cukrem dodawaj partiami na przemian puree z dyni oraz mąkę z proszkiem. Mieszaj składniki szpatułką. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy.
6. Ubij białka i dodaj je do masy w 2-3 partiach, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
7. Formę do ciasta wysmaruj masłem i oprósz mąką. Jeśli używasz formy do pieczenia z wieloma detalami tak jak ja, najpierw roztop kawałek masła w rondelku i zaczekaj, aż ostygnie. Następnie maczaj w maśle pędzelek do wypieków i starannie smaruj wnętrze formy, by pokryć wszystkie zagłębienia. Na koniec obsyp formę mąką i usuń jej nadmiar, lekko poklepując formę dłonią.
8. Przełóż ciasto do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni z termoobiegiem przez ok. 55 minut. Zanim wyjmiesz ciasto z piekarnika, sprawdź wykałaczką, czy jest upieczone.
9. Zaczekaj ok. 10 minut, żeby ciasto dyniowe przestygło, a następnie wyjmij je z formy i studź na kratce.
I oto jest – wspaniałe, jesienne ciasto dyniowe! Idealny dodatek do popołudniowej kawy 🧡
Sprawdź również mój jesienny przepis na prostą tartę ze śliwkami!