Szukając pomysłu na wykorzystanie zapasu konfitury różanej domowej roboty, natknęłam się w magazynie Sielskie Życie na przepis na kruche rogaliki z różą. Przepis ten okazał się strzałem w dziesiątkę! Sięgam po niego, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego – ale nie zbyt słodkiego – do kawki. Rogaliki wychodzą bardzo kruche (to zasługa mąki krupczatki). Roztaczają delikatny aromat masła, wanilii i oczywiście róży. Konfiturę różaną można w tym przepisie z powodzeniem zastąpić inną marmoladą, warto tylko zwrócić uwagę, żeby była ona dość gęsta i twarda, a nie płynna i rzadka.
Zaletą tego przepisu na kruche rogaliki z różą jest to, że można ciasto kruche przygotować sobie wcześniej i przechować w lodówce albo nawet zamrażalniku. Chcąc upiec rogaliki, wyjmujemy ciasto wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej i dało się łatwo rozwałkować. Z ciasta wycinamy trójkąty, nadziewamy, zwijamy i do piekarnika. W kruchym cieście na rogaliki z różą jest stosunkowo niewiele cukru, dlatego po upieczeniu i ostygnięciu polecam posypać je cukrem pudrem z wanilią. Dzięki temu nabiorą odrobinę więcej słodyczy i aromatu. Wanilia i róża to wspaniałe połączenie smakowe!
Kolejny atut przepisu na rogaliki z konfiturą różaną jest taki, że upieczone rogaliki bardzo dobrze się przechowują, o ile oczywiście nie zostaną od razu zjedzone 😉 Ja zwykle umieszczam je w szklanej bombonierce z pokrywką, głównie dlatego, że pięknie się w niej prezentują na stole 🙂 Ale można także przechowywać rogaliki w puszce czy innym pojemniku. W ten sposób mogą sobie leżeć nawet do 7 dni bez utraty smaku.
KRUCHE ROGALIKI Z KONFITURĄ RÓŻANĄ
400 g mąki krupczatki (może być też pół na pół krupczatka z tortową)
60 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
ok. pół słoiczka konfitury różanej
- Mąkę i cukier puder przesiej przez sitko i posiekaj dużym nożem razem z masłem, by powstała kruszonka. Dodaj proszek do pieczenia, cukier z wanilią, szczyptę soli, żółtka i śmietanę. Posiekaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Podziel ciasto na dwie równe części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na mimimum pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (górna i dolna grzałka).
- Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty na posypanym mąką blacie. Z każdego prostokąta wytnij ok. 9 – 10 trójkątów. W podstawie każdego trójkąta zrób końcówką noża dwa małe nacięcia, dzięki czemu łatwiej zwiniesz rogaliki. Na podstawę trójkątów nałóż po niepełnej łyżeczce konfitury różanej i zwiń rogaliki.
- Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Ostudź na kratce i posyp cukrem z wanilią.
Te kruchutkie rogaliki z konfiturą z róży to doskonały sposób na coś słodkiego do kawy przez cały rok, a zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy na wypieki ze świeżymi letnimi owocami trzeba jeszcze trochę zaczekać. Mam nadzieję, że dasz się skusić i wypróbujesz ten prosty przepis. Smacznego!