Home&Co.
Właśnie czytasz
Kruche rogaliki z różą
2
Lifestyle, Przepisy

Kruche rogaliki z różą

Kruche rogaliki z różą leżą na talerzu z angielskiej porcelany.

Szukając pomysłu na wykorzystanie zapasu konfitury różanej domowej roboty, natknęłam się w magazynie Sielskie Życie na przepis na kruche rogaliki z różą. Przepis ten okazał się strzałem w dziesiątkę! Sięgam po niego, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego – ale nie zbyt słodkiego – do kawki. Rogaliki wychodzą bardzo kruche (to zasługa mąki krupczatki). Roztaczają delikatny aromat masła, wanilii i oczywiście róży. Konfiturę różaną można w tym przepisie z powodzeniem zastąpić inną marmoladą, warto tylko zwrócić uwagę, żeby była ona dość gęsta i twarda, a nie płynna i rzadka.

Zaletą tego przepisu na kruche rogaliki z różą jest to, że można ciasto kruche przygotować sobie wcześniej i przechować w lodówce albo nawet zamrażalniku. Chcąc upiec rogaliki, wyjmujemy ciasto wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej i dało się łatwo rozwałkować. Z ciasta wycinamy trójkąty, nadziewamy, zwijamy i do piekarnika. W kruchym cieście na rogaliki z różą jest stosunkowo niewiele cukru, dlatego po upieczeniu i ostygnięciu polecam posypać je cukrem pudrem z wanilią. Dzięki temu nabiorą odrobinę więcej słodyczy i aromatu. Wanilia i róża to wspaniałe połączenie smakowe!

Talerz kruchych rogalików z konfiturą różaną i bukiet różowych tulipanów.

Kolejny atut przepisu na rogaliki z konfiturą różaną jest taki, że upieczone rogaliki bardzo dobrze się przechowują, o ile oczywiście nie zostaną od razu zjedzone 😉 Ja zwykle umieszczam je w szklanej bombonierce z pokrywką, głównie dlatego, że pięknie się w niej prezentują na stole 🙂 Ale można także przechowywać rogaliki w puszce czy innym pojemniku. W ten sposób mogą sobie leżeć nawet do 7 dni bez utraty smaku.

KRUCHE ROGALIKI Z KONFITURĄ RÓŻANĄ

400 g mąki krupczatki (może być też pół na pół krupczatka z tortową)

60 g cukru pudru

200 g zimnego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka cukru z prawdziwą wanilią

szczypta soli

4 żółtka

1 łyżka śmietany 18%

ok. pół słoiczka konfitury różanej

  1. Mąkę i cukier puder przesiej przez sitko i posiekaj dużym nożem razem z masłem, by powstała kruszonka. Dodaj proszek do pieczenia, cukier z wanilią, szczyptę soli, żółtka i śmietanę. Posiekaj wszystkie składniki, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Podziel ciasto na dwie równe części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na mimimum pół godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (górna i dolna grzałka).
  3. Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty na posypanym mąką blacie. Z każdego prostokąta wytnij ok. 9 – 10 trójkątów. W podstawie każdego trójkąta zrób końcówką noża dwa małe nacięcia, dzięki czemu łatwiej zwiniesz rogaliki. Na podstawę trójkątów nałóż po niepełnej łyżeczce konfitury różanej i zwiń rogaliki.
  4. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Ostudź na kratce i posyp cukrem z wanilią.
Rogalik z różą przełamany na pół z widocznym nadzieniem, w tle talerz z rogalikami.
Kruche rogaliki z różą posypane cukrem pudrem z bukietem różowych tulipanów w tle.

Te kruchutkie rogaliki z konfiturą z róży to doskonały sposób na coś słodkiego do kawy przez cały rok, a zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy na wypieki ze świeżymi letnimi owocami trzeba jeszcze trochę zaczekać. Mam nadzieję, że dasz się skusić i wypróbujesz ten prosty przepis. Smacznego!

author-sign

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *