Walentynki już lada dzień, jak to zleciało! Nie przywiązuję do tego dnia jakiejś większej wagi, ale uważam, że każda tego typu okazja to dobry pretekst, by miło spędzić czas z najbliższą osobą i sprawić sobie wzajemnie odrobinę przyjemności. Nie zawsze udaje się wybrać na romantyczną kolację czy dobry film do kina z okazji dnia zakochanych (ach, życie!). Ale można przecież zadbać o inne drobne gesty, jak choćby upieczenie specjalnych walentynkowych ciasteczek 🙂
Właśnie z okazji nadchodzących Walentynek podrzucam Ci pomysł last minute na pyszne i zarazem bardzo łatwe do przygotowania ciasteczka. Są to najzwyklejsze kruche, maślane ciasteczka, ale z walentynkowym motywem, czyli dziurką w kształcie serduszka. Dzięki przełożeniu domowym dżemem truskawkowym nabierają smaku i pięknie się prezentują 🙂 Ciasto w tym przepisie przygotowujemy bez proszku do pieczenia, przez co ciasteczka nie rosną w piekarniku i zachowują swój kształt. Do tych ciasteczek używam dwóch foremek o takiej samej średnicy – jedna jest do wycinania spodów, druga z dziurką w kształcie serduszka do wycinania górnych warstw. Okrągłe foremki do ciasteczek z serduszkiem kupiłam w sklepie ekoforemki.pl.
Ciasto na te walentynkowe ciasteczka można przygotować sobie wcześniej i przechować w lodówce lub zamrażalniku, a przed pieczeniem wyjąć odpowiednio wcześniej.
Walentynkowe ciasteczka przekładane dżemem możesz podać na ładnej porcelanowej paterce tak jak ja albo ułożyć w stosiki po kilka sztuk i zapakować do celofanowych torebek przewiązanych wstążeczką. Taki walentynkowy upominek podarujesz nie tylko drugiej połówce, ale i innym bliskim Ci osobom 🙂
WALENTYNKOWE CIASTECZKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
110 g cukru pudru
odrobina cynamonu
skórka starta ze sparzonej pomarańczy (opcjonalnie)
dżem truskawkowy do przełożenia ciasteczek
Przesiej mąkę na blat i dodaj masło pocięte nożem na mniejsze kawałki. Posiekaj do uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę.
Dodaj jajko, cukier puder, cynamon i skórkę z pomarańczy. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią i schłodź w lodówce przez minimum godzinę.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm. Wycinaj kształty za pomocą foremek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby wyciąć jednakową ilość ciasteczek na dolną, jak i górną warstwę (z dziurką).
Piecz walentynkowe ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut (górna i dolna grzałka). Ostudź na kratce.
Na spody ciasteczek nakładaj łyżeczką niewielką ilość dżemu truskawkowego i przykrywaj górną warstwą z dziurką.
Dzięki temu bajecznie prostemu przepisowi z zaledwie kilku składników przygotujesz pyszne walentynkowe ciasteczka z dżemem, które skradną serce Twoich najbliższych. Szybkie, proste i zarazem efektowne – czego chcieć więcej? 😉
A jeśli masz czas i chęć przygotować walentynkową deskę serów albo drobne walentynkowe upominki DIY, koniecznie przeczytaj te wcześniejsze artykuły na blogu Home&Co. 🙂