Home&Co.
Właśnie czytasz
Letnia tarta z truskawkami
0
Lifestyle, Przepisy

Letnia tarta z truskawkami

Naczynie z tartą z truskawkami stoi na stoliku z obrusem w kratkę.

Latem warto mieć pod ręką dobry przepis na tartę, do której można dodawać dowolne świeże owoce, zależnie od tego, na co mamy akurat sezon 🙂 Tym razem przygotowałam letnią tartę z truskawkami i kremem waniliowym. Jest świetna do kawki po niedzielnym obiedzie albo kiedy spodziewamy się gości. Ciasto można upiec dzień wcześniej, krem również da się spokojnie przechować w lodówce, więc można rozłożyć sobie pracę w czasie i nie trzeba się stresować przygotowaniem deseru na ostatnią chwilę. Gotową tartę z truskawkami trzymamy w lodówce i wyjmujemy co najmniej kilknaście minut przed podaniem, żeby kruche ciasto nabrało temperatury pokojowej (w lodówce twardnieje). Jest to kolejny udany przepis ze strony mojewypieki.com, który przetestowałam i mogę śmiało polecić.

Widok z góry na stolik, na którym stoi forma z tartą z truskawkami.

Składniki na tartę z truskawkami

Podstawą dobrej tarty jest kruche ciasto, które powinno być naprawdę kruche. Aby uzyskać właściwy efekt, polecam wykorzystać mąkę krupczatkę. Ma ona bardziej piaskową strukturę niż mąką tortowa i pomoże nadać ciastu odpowiednią konsystencję. Do mojej tarty wykorzystałam mąkę krupczatkę z kłoskiem z Gdańskich Młynów.

Do przygotowania tarty z truskawkami potrzebne będą jeszcze tylko takie składniki jak masło, cukier puder, żółtka i szczypta soli. Pamiętaj, że masło do ciasta kruchego powinno być prosto z lodówki. Składniki ciasta na tartę zagniatamy szybko, żeby masło nie zaczęło się topić pod wpływem ciepła naszych dłoni.

TARTA Z TRUSKAWKAMI – SKŁADNIKI:

CIASTO:

175 g masła

310 g mąki krupczatki

80 g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

KREM:

500 ml mleka

ziarenka z laski wanilii

5 żółtek

85 g cukru

35 g skrobi ziemniaczanej

35 g mąki pszennej

DODATKI:

świeże truskawki

dżem truskawkowy lub brzoskwiniowy, najlepiej bez kawałków owoców

Różne rodzaje mąki Gdańskie Młyny w koszyku na blacie kuchennym.

Przygotowanie tarty z truskawkami

CIASTO KRUCHE:

  1. Mąkę i masło posiekaj ostrym nożem na desce, a następnie dodaj żółtka, cukier puder i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.
  2. Posmaruj masłem formę do tarty i oprósz ją lekko mąką.
  3. Schłodzone ciasto rowałkuj i wyłóż nim formę. Włóż do lodówki na pół godziny.
  4. Na cieście połóż papier do pieczenia i wysyp obciążenie, które zapobiegnie bąblom i zsuwaniu się brzegów – ceramiczne kulki albo ryż czy fasolę.
  5. W przypadku ciasta kruchego pamiętaj o ważnej zasadzie – zimne ciasto wkładamy do bardzo nagrzanego piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a następnie obniż temperaturę do 190 stopni i piecz ciasto przez 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i zdejmij papier wraz z obciążeniem. Obniż temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piecz ciasto jeszcze przez 10-15 minut do zarumienienia. Wyjmij i pozostaw ciasto do wystudzenia.

KREM WANILIOWY:

  1. Mleko oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii doprowadź do wrzenia w garnku i zdejmij z palnika.
  2. Utrzyj cukier z żółtkami za pomocą miksera. Dodaj skrobię oraz mąkę pszenną i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ok. 100 ml zagotowanego mleka i zmiksuj.
  3. Masę z żółtkami przelej do reszty mleka z wanilią i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Przełóż krem do miski i przykryj folią spożywczą. Folia powinna dokładnie przylegać do całej powierzchni kremu, dzięki temu nie utworzy się na nim gruba skorupa. Zaczekaj, aż krem wystygnie i wstaw go do lodówki.

PRZYGOTOWANIE TARTY Z TRUSKAWKAMI:

  1. Schłodzony krem waniliowy wyłóż na spód do tarty.
  2. Truskawki przetnij na połówki i ułóż na tarcie.
  3. Dżem lekko podgrzej w garnuszku i posmaruj nim truskawki przy pomocy pędzelka, żeby miały ładny połysk. Jeśli nie masz pod ręką dżemu bez kawałków owoców, możesz przetrzeć dżem przez gęste sitko.
Bliskie ujęcie kaminkowej formy z tartą z truskawkami i kremem waniliowym.

Letnia tarta z truskawkami gotowa! Jeśli Ci zasmakuje, możesz wykorzystać kruchy spód oraz krem i urozmaicić je na przykład borówkami amerykańskimi, malinami czy jeżynami. Smacznego!

Artykuł przygotowany w ramach współpracy reklamowej.

author-sign

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *