Latem warto mieć pod ręką dobry przepis na tartę, do której można dodawać dowolne świeże owoce, zależnie od tego, na co mamy akurat sezon 🙂 Tym razem przygotowałam letnią tartę z truskawkami i kremem waniliowym. Jest świetna do kawki po niedzielnym obiedzie albo kiedy spodziewamy się gości. Ciasto można upiec dzień wcześniej, krem również da się spokojnie przechować w lodówce, więc można rozłożyć sobie pracę w czasie i nie trzeba się stresować przygotowaniem deseru na ostatnią chwilę. Gotową tartę z truskawkami trzymamy w lodówce i wyjmujemy co najmniej kilknaście minut przed podaniem, żeby kruche ciasto nabrało temperatury pokojowej (w lodówce twardnieje). Jest to kolejny udany przepis ze strony mojewypieki.com, który przetestowałam i mogę śmiało polecić.
Składniki na tartę z truskawkami
Podstawą dobrej tarty jest kruche ciasto, które powinno być naprawdę kruche. Aby uzyskać właściwy efekt, polecam wykorzystać mąkę krupczatkę. Ma ona bardziej piaskową strukturę niż mąką tortowa i pomoże nadać ciastu odpowiednią konsystencję. Do mojej tarty wykorzystałam mąkę krupczatkę z kłoskiem z Gdańskich Młynów.
Do przygotowania tarty z truskawkami potrzebne będą jeszcze tylko takie składniki jak masło, cukier puder, żółtka i szczypta soli. Pamiętaj, że masło do ciasta kruchego powinno być prosto z lodówki. Składniki ciasta na tartę zagniatamy szybko, żeby masło nie zaczęło się topić pod wpływem ciepła naszych dłoni.
TARTA Z TRUSKAWKAMI – SKŁADNIKI:
CIASTO:
175 g masła
310 g mąki krupczatki
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
KREM:
500 ml mleka
ziarenka z laski wanilii
5 żółtek
85 g cukru
35 g skrobi ziemniaczanej
35 g mąki pszennej
DODATKI:
świeże truskawki
dżem truskawkowy lub brzoskwiniowy, najlepiej bez kawałków owoców
Przygotowanie tarty z truskawkami
CIASTO KRUCHE:
- Mąkę i masło posiekaj ostrym nożem na desce, a następnie dodaj żółtka, cukier puder i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.
- Posmaruj masłem formę do tarty i oprósz ją lekko mąką.
- Schłodzone ciasto rowałkuj i wyłóż nim formę. Włóż do lodówki na pół godziny.
- Na cieście połóż papier do pieczenia i wysyp obciążenie, które zapobiegnie bąblom i zsuwaniu się brzegów – ceramiczne kulki albo ryż czy fasolę.
- W przypadku ciasta kruchego pamiętaj o ważnej zasadzie – zimne ciasto wkładamy do bardzo nagrzanego piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a następnie obniż temperaturę do 190 stopni i piecz ciasto przez 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i zdejmij papier wraz z obciążeniem. Obniż temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piecz ciasto jeszcze przez 10-15 minut do zarumienienia. Wyjmij i pozostaw ciasto do wystudzenia.
KREM WANILIOWY:
- Mleko oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii doprowadź do wrzenia w garnku i zdejmij z palnika.
- Utrzyj cukier z żółtkami za pomocą miksera. Dodaj skrobię oraz mąkę pszenną i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ok. 100 ml zagotowanego mleka i zmiksuj.
- Masę z żółtkami przelej do reszty mleka z wanilią i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Przełóż krem do miski i przykryj folią spożywczą. Folia powinna dokładnie przylegać do całej powierzchni kremu, dzięki temu nie utworzy się na nim gruba skorupa. Zaczekaj, aż krem wystygnie i wstaw go do lodówki.
PRZYGOTOWANIE TARTY Z TRUSKAWKAMI:
- Schłodzony krem waniliowy wyłóż na spód do tarty.
- Truskawki przetnij na połówki i ułóż na tarcie.
- Dżem lekko podgrzej w garnuszku i posmaruj nim truskawki przy pomocy pędzelka, żeby miały ładny połysk. Jeśli nie masz pod ręką dżemu bez kawałków owoców, możesz przetrzeć dżem przez gęste sitko.
Letnia tarta z truskawkami gotowa! Jeśli Ci zasmakuje, możesz wykorzystać kruchy spód oraz krem i urozmaicić je na przykład borówkami amerykańskimi, malinami czy jeżynami. Smacznego!
Artykuł przygotowany w ramach współpracy reklamowej.