Dom to nie tylko eleganckie podłogi, stylowe meble czy efektowne oświetlenie.
To także – a może przede wszystkim – rodzinne zdjęcia, ważne drobiazgi przywołujące wspomnienia, dźwięki ulubionej muzyki i zapach domowego ciasta dopiero co wyjętego z piekarnika 🙂
Ciastem, które najbardziej kojarzy mi się z domowym zaciszem, jest szarlotka.
Czy może być coś lepszego niż aromat prawdziwej wanilii, cynamonu i złocistobrązowy kolor zrumienionego ciasta? 🙂
Grzechem byłoby w pełni nie wykorzystać sezonu na jabłka, z których można zrobić tyle różnych pyszności. To kolejny powód, dla którego lubię jesień. Na targu kupiłam duże, soczyste renety, idealne do wypieków.
Dlatego dziś na blogu króluje jesienna, rustykalna szarlotka! W tym przepisie słodycz trzcinowego cukru łagodzi smak kwaskowatych jabłek, a całości dopełnia kruche maślane ciasto z nutką wanilii. Koniec gadania, musisz spróbować 🙂
1. Przygotuj składniki szarlotki:
2. Przygotuj formę do tarty o średnicy 25 cm.
3. Przygotuj ciasto:
Zagniećwszystkieskładniki ciasta na desce (najpierw posiekaj składniki nożem do połączenia, a potem wyrób ręcznie). Uformuj kulę z ciasta, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
4. Przygotuj nadzienie z jabłek:
Kiedy ciasto się chłodzi, możesz przygotować nadzienie do szarlotki.
Przy pomocy wyciskarki do cytrusów wyciśnij sok z jednej cytryny i przelej do miski. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w ósemki i wymieszaj w misce z sokiem z cytryny.
Na dużą patelnię wsyp cukier trzcinowy i dodaj 2 łyżki wody. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się skarmelizuje (będzie miał konsystencję gęstego syropu i złocistobrązowy kolor). Nie mieszaj łyżką (możesz tylko potrząsać patelnią, żeby wymieszać karmel).
Dodaj masło i wymieszaj. Do powstałego sosu dodaj jabłka i cukier z wanilią. Smaż, co chwilę mieszając. Kiedy jabłka zmiękną i zaczną się lekko rozpadać, dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Wymieszaj i zdejmij patelnię z palnika, żeby jabłka ostygły.
5. Połącz ciasto z nadzieniem:
Formę do tarty posmaruj masłem i oprósz mąką.
Schłodzone ciasto podziel na 2 części (jedna większa, druga mniejsza – ok. 60/40%).
Większą część ciasta rozwałkuj, wytnij okrąg i wyłóż dno i boki formy do tarty, lekko dociskając.
Na ciasto wyłóż jabłkowe nadzienie i wyrównaj łyżką.
Mniejszą część ciasta rozwałkuj i wytnij paski (możesz sobie pomóc linijką), które ułożysz na cieście w formie kratki.
Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, możesz wyciąć kształty, którymi ozdobisz szarlotkę (np. listki, serduszka, różyczki).
Na koniec roztrzep dodatkowe jajko z łyżką mleka i posmaruj kratkę oraz dekoracje z ciasta.
Piecz szarlotkę przez ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.
Mam nadzieję, że zachwycisz swoich bliskich tym wspaniałym, domowym ciastem 🙂
Daj znać, jak Ci poszło 🙂
Artykuł zawiera linki afiliacyjne prowadzące do stron firm partnerskich.