Kiedy najdzie Cię ochota na słodkie śniadanko albo po prostu na małe słodkie co nieco w ciągu dnia, przygotuj pyszne i proste do zrobienia placuszki serowe według tego przepisu. Jestem pewna, że skradną Twoje podniebienie swoją delikatnością i puszystością, którą zawdzięczają ubitym na sztywno białkom. Przekonaj się, jak szybko się je robi i ciesz się ich smakiem!
Prosty przepis na pyszne serowe placuszki z owocami
Do przygotowania serowych placuszków potrzebujesz zaledwie pięciu prostych składników, które na pewno masz w swojej kuchni. W tym przepisie doskonale sprawdzi się dobrej jakości twaróg, najlepiej półtłusty. Polecam na przykład twaróg wiejski bio z Piątnicy.
Sekretem puszystości serowych placuszków jest dodanie oddzielnie ubitych białek, które trzeba bardzo delikatnie wmieszać do masy. Smażymy je od razu na rozgrzanym maśle klarowanym i podajemy na świeżo z ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI NA OK. 15 SEROWYCH PLACUSZKÓW:
3 jajka
2 łyżki cukru
250 g twarogu
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru z wanilią lub ekstraktu z wanilii
Twaróg oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWANIE PLACUSZKÓW:
- Twaróg rozgnieć widelcem.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj rozgnieciony twaróg, mąkę i wanilię, zmiksuj.
- Dodaj do masy ubite białka, delikatnie mieszając szpatułką.
- Nakładaj ciasto na patelnię dużą łyżką i smaż na złocisty kolor.
Z czym podawać placuszki serowe?
Do serowych placuszków idealnie pasują świeże owoce, na przykład truskawki, maliny czy borówki. Placuszki serowe z truskawkami to idealna kombinacja, ale oczywiście warto także wypróbować inne dodatki. Poza sezonem możesz śmiało korzystać z mrożonych owoców lub posmarować je domową konfiturą. Ja przygotowuję też prosty sos z naturalnego jogurtu wymieszanego z cukrem z wanilią. Nakładam go do małej miseczki i stawiam oddzielnie, żeby każdy mógł polać swoje serowe placuszki tak, jak lubi 🙂