Home&Co.
Właśnie czytasz
Adwentowe ciasteczka półksiężyce
0
Lifestyle, Przepisy

Adwentowe ciasteczka półksiężyce

Talerz adwentowych ciasteczek w kształcie półksiężyca, zielone gałązki i mandarynki.

Grudniowy, przedświąteczny czas wyjątkowo sprzyja aktywności w kuchni, a szczególnie pieczeniu różnego rodzaju ciast i ciasteczek. Nie ma to jak przycupnąć sobie na sofie z kawką i ciasteczkiem własnego wypieku, kiedy za oknem ciemno i prószy śnieg. Domowe ciasteczka to także wspaniały pomysł na świąteczny upominek od serca, dlatego pieczmy je z czystym sumieniem i obdarowujmy najbliższych!

Na te szczególne dni w roku polecam Ci przepis na adwentowe ciasteczka półksiężyce. Znalazłam go w niemieckim magazynie Traum Wohnen, jako że te ciasteczka są szczególnie popularne właśnie w Niemczech i Austrii (oryginalna nazwa to vanillekipferl). Są to kruche półksiężyce z dodatkiem zmielonych migdałów i ziarenek laski wanilii, obsypane cukrem pudrem. Same w sobie nie są mocno słodkie, to cukrowa otoczka dodaje im słodyczy. W przepisie, który podaję, do cukru dodajemy również startą skórkę z pomarańczy oraz łyżeczkę maku, przez co półksiężyce wyglądają i smakują naprawdę świątecznie!

Ciasteczka półksiężyce na talerzu z cukrem pudrem i makiem.

SKŁADNIKI NA ADWENTOWE PÓŁKSIĘŻYCE:

Do obtoczenia:

100 g cukru (drobny kryształ)

skórka starta z 1 pomarańczy

1 łyżeczka maku

Do ciasta:

300 g mąki pszennej

100 g mielonych migdałów

75 g cukru

200 g zimnego masła

ziarenka wydrążone z laski wanilii

szczypta soli

  1. Pomarańczę sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę. Wymieszaj z cukrem i pozostaw na noc do wyschnięcia. Dodaj mak i zmiel wszystko razem w blenderze, żeby cukier miał konsystencję przypominającą cukier puder.
  2. Na stolnicy zagnieć mąkę z migdałami, cukrem, solą, posiekanym masłem i ziarenkami wanilii, aż powstanie gładkie ciasto. Mieszanka jest z początku bardzo sypka, ale w końcu składniki zaczynają się ładnie łączyć. Ciasto podziel na cztery części i uformuj roladki o średnicy 2-3 cm. Zawiń roladki w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę (możesz też zostawić na noc).
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (górna i dolna grzałka). Roladki pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm i formuj z nich ręcznie półksiężyce. Można oczywiście wykorzystać foremki w kształcie półksiężyca. Mnie akurat formowanie ciasteczek sprawiło przyjemność 🙂 Półksiężyce układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 12-15 minut.
  4. Wyjmij blachę z piekarnika i odczekaj chwilę, żeby ciasteczka odparowały. Kiedy będą jeszcze ciepłe, obtaczaj je w przygotowanym cukrze i kładź na kratce, by wystygły.
Talerz adwentowych ciasteczek w kształcie półksiężyca.

Te adwentowe półksiężyce będą pysznym dodatkiem do świątecznej puszki z ciasteczkami. Są kruchutkie i można spokojnie przechowywać je przez kilka dni w zamkniętym pojemniku. Przyjemności!

author-sign

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *