Home&Co.
Właśnie czytasz
Miękkie pierniczki staropolskie cz. 1 – przygotowanie ciasta
0
Lifestyle, Przepisy

Miękkie pierniczki staropolskie cz. 1 – przygotowanie ciasta

Blogerka przesiewa mąkę do pierniczków przez sitko do kamionkowej misy.

Grudzień zbliża się wielkimi krokami, warto więc już pomyśleć o najpopularniejszym przysmaku, bez którego trudno sobie wyobrazić Boże Narodzenie, czyli pierniczkach świątecznych 🙂 Szczególnie jeśli postanowisz w tym roku upiec pierniczki, które muszą leżakować.  

W zależności od preferencji smakowych możemy upiec cienkie, twarde i chrupiące pierniczki albo puchate pierniczki miękkie, które rozpływają się w ustach. Każdy ma swoje ulubione, ja wolę te drugie 🙂 Odkąd dwa lata temu wypróbowałam przepis na piernik staropolski, stał się on moim ulubionym przepisem na dojrzewające ciasto piernikowe. Przede wszystkim dlatego, że upieczone według niego pierniczki można od razu jeść i nie trzeba czekać, aż zmiękną. Poza tym ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania – wystarczy po prostu wymieszać wszystkie składniki i odstawić do lodówki, żeby ciasto piernikowe mogło poleżakować kilka tygodni.

Kiedy zacząć robić pierniczki?

Prawdziwy piernik im starszy, tym lepszy. Ciasto piernikowe według przepisów z tradycyjnej kuchni staropolskiej potrzebuje co najmniej kilku tygodni leżakowania w niskiej temperaturze, aby nabrało właściwego smaku. W tym czasie wszystkie składniki zdążą się przegryźć, przyprawy korzenne rozwiną pełnię aromatu, a ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji dzięki dodatkowi naturalnego miodu. Jeśli chcesz zrobić pierniczki z ciasta dojrzewającego, przygotuj je nie później niż w 3 – 4 tygodniu listopada i wstaw do lodówki. A kiedy piec pierniczki staropolskie? Po upływie 4 – 5 tygodni z ciasta można już wycinać i piec pierniczki. Najlepiej zrobić to kilka dni przed świętami, żeby zdążyć je jeszcze ozdobić lub oblać polewą z czekolady i podarować bliskim osobom jako świąteczny upominek.  

Oczywiście nic się nie stanie, jeśli ciasto piernikowe będzie przed upieczeniem dojrzewało 1-2 tygodnie. Po prostu dłuższe leżakowanie sprzyja walorom smakowym ciasta. 

Ja co roku zaznaczam sobie w kalendarzu weekend w połowie listopada jako termin przygotowania ciasta na pierniczki staropolskie. W ten sposób na pewno się nie zagapię, a ciasto będzie miało czas na leżakowanie.

Przepis na miękkie pierniczki dojrzewające

Przygotowaniu świątecznych pierniczków poświęcę dwa posty. Z dzisiejszego dowiesz się, jakie składniki są potrzebne oraz jak przygotować ciasto piernikowe krok po kroku. 

W części drugiej, która pojawi się na blogu Home&Co. w połowie grudnia, skupię się na pieczeniu oraz dekorowaniu miękkich pierniczków staropolskich.  

Przygotowanie ciasta na pierniczki według tego przepisu to naprawdę bułka z masłem 🙂 Proces dojrzewania ciasta piernikowego będzie już zachodził bez Twojej pomocy, dzięki czemu po upieczeniu Twoje pierniczki będą od razu miękkie i idealne do jedzenia. Swoją miękkość będą zawdzięczały również nadzieniu z powideł śliwkowych, innej konfitury lub masy marcepanowej, a ich słodki smak przełamie polewa z ciemnej czekolady. Mniam!

SKŁADNIKI:

❄ 1 kg mąki pszennej

❄ 0,5 kg naturalnego miodu (ja użyłam wielokwiatowego)

❄ 330 g cukru

❄ 250 g masła

❄ 3 jajka

❄ 125 ml mleka

❄ 3 łyżeczki sody oczyszczonej

❄ pół łyżeczki soli

❄ 60 – 80 g gotowej przyprawy do piernika (np. 3 lub 4 torebki po 20 g)

Składniki do pierniczków dojrzewających leżą na stole w kuchni.

WYKONANIE:

1. Cukier, masło i miód przełóż do garnka i podgrzewaj na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprowadź do wrzenia i wymieszaj. Cukier powinien się całkiem rozpuścić, a wszystkie składniki połączyć w masę przypominającą gęsty karmel. 

Zdejmij garnek z palnika i odstaw masę do wystygnięcia.

2. Do dużej misy przesiej przez sitko mąkę.

Blogerka stoi w kuchni i przesiewa przez sitko mąkę do beżowej kamionkowej misy.

3. Sodę oczyszczoną rozpuść w mleku.

4. Ostygniętą masę przełóż do misy z mąką. Dodaj mleko z sodą, całe jajka, sól i przyprawę do piernika. 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gęste ciasto o jednolitym jasnobrązowym kolorze. 

Duża kamionkowa misa ze składnikami na pierniczki dojrzewające stoi na stole przykrytym ściereczką w kratkę.
Składniki na miękkie pierniczki w trakcie mieszania drewnianą łyżką w dużej misie.
Wymieszane ciasto na pierniczki dojrzewające w dużej misie z drewnianą łyżką.

5. Gotowe ciasto przełóż do kamionkowej lub szklanej miski albo emaliowanego garnka. Naczynie przykryj złożoną ściereczką i zwiąż sznurkiem, żeby ściereczka się nie zsunęła. 

Biała kamionkowa misa z ciastem na miękkie pierniczki świąteczne stoi na stole w kuchni.

Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki i pozostaw w niej na kilka tygodni.   

I to wszystko! Proste, prawda? 🙂 

A jak nadziewać, piec i dekorować pierniczki staropolskie gorzką czekoladą, dowiesz się z drugiej części piernikowego tematu, którą znajdziesz tutaj:

Miękkie pierniczki staropolskie cz. 2 – pieczenie

author-sign

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.