Home&Co.
Właśnie czytasz
Jak zrobić domowe lody?
0
Lifestyle, Przepisy

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody waniliowe w niebieskiej miseczce.

Lody można kupić w sklepie albo zamówić w kawiarni, ale można też zrobić je samodzielnie w domu 🙂 Ten post powstał z myślą o lodożercach, którym gotowe lody już nie wystarczają. Zdecydowanie warto pokusić się o przygotowanie ich w domu, chociażby po to, żeby skosztować smaku prawdziwych, naturalnych lodów bez sztucznych dodatków smakowych i barwników.

Polecam wykorzystanie do tego celu maszynki do lodów i sorbetów, dzięki której łatwo przygotujesz letni lodowy deser. Jeśli zastanawiasz się na zakupem maszynki i nie wiesz, jaką wybrać, moje wskazówki pomogą Ci podjąć decyzję 🙂 

Dlaczego warto zrobić lody samemu w domu?

Przed wszystkim, jak już wspomniałam, mamy wpływ na to, jakie składniki znajdą się w naszych lodach. Możemy dodać ekologiczne mleko, dobrej jakości śmietankę, żółtka wiejskich jajek, ziarenka prawdziwej wanilii. Dzięki temu lody będą bardziej naturalne niż te kupione w sklepie. Dla mnie akurat ma to duże znaczenie, bo zwracam uwagę na skład żywności.

Poza tym mamy wręcz nieskończone możliwości tworzenia smaków, możemy dodawać świeże letnie owoce lub inne ulubione dodatki. Samodzielnie przygotowane lody smakują wyjątkowo, a dodatkowy bonus to satysfakcja, że zrobiło się samodzielnie coś, co do tej pory kupowało się w sklepie.

Czy polecam zakup maszynki do lodów Silvercrest?

Kiedy postanowiłam zabrać się za robienie domowych lodów, od razu zaczęłam się rozglądać za odpowiednim urządzeniem. Nie miałam zamiaru zawracać sobie głowy kilkukrotnym wyjmowaniem lodów z zamrażalnika i miksowaniem ich w trakcie zamrażania, żeby rozbić kryształki lodu (choć oczywiście i ta metoda jest podobno skuteczna, jeśli ktoś chce spróbować zrobić lody bez maszynki).

Ostatecznie mój wybór padł na maszynkę Silvercrest od Lidla. Dlaczego?

Przede wszystkim dlatego, że to moja pierwsza w życiu maszyna do lodów, nigdy wcześniej nie miałam okazji samodzielnie robić domowych lodów ani sorbetów. Nie miałam pewności, czy mi się to spodoba i czy lody wyjdą tak, jak powinny. W związku z tym przyjazna cena maszynki od Lidla była tutaj na pewno ważnym argumentem. Nie uśmiechało mi się wydawać od razu wysokiej kwoty na urządzenie, które chociaż nieskomplikowane, stanowiło dla mnie zagadkę.

Maszynkę do lodów kupiłam z myślą o używaniu głównie w sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże owoce. Chciałam urozmaicić dzięki niej nasz deserowy repertuar na upalne dni.

Po kilku pierwszych zastosowaniach mogę śmiało powiedzieć, że w moim przypadku decyzja o zakupie tego akurat sprzętu okazała się trafiona. Maszynka spełnia moje oczekiwania i przy naszej częstotliwości stosowania (średnio raz w tygodniu dla dwóch, maksymalnie czterech osób) sprawdza się super :).

Plusy maszynki do lodów Silvercrest od Lidla

Podsumowując zalety tego urządzenia, na pewno trzeba do nich zaliczyć:

– bardzo prostą obsługę

– niewysoką cenę

– dobry stosunek ceny do jakości (maszynka jest starannie wykonana i estetyczna)

– łatwość demontażu i czyszczenia

Czy maszynka Silvercrest ma jakieś wady?

W przypadku tego dość prostego w swojej konstrukcji urządzenia trudno mówić o większych wadach. Jedyna rzecz, nad którą warto się zastanowić przed zakupem, to jaką ilość lodów zamierzasz produkować. Misa do mieszania lodów jest przeznaczona do maksymalnie 1 litra lodowej mieszanki, co w praktyce spokojnie starcza dla 4-5 osób (w trakcie mieszania lody lekko zwiększają swoją objętość). Widziałam, że na rynku są również dostępne urządzenia o pojemności 1,2 – 1,5 litra, jednak ich cena jest zwykle wyższa.

Jeżeli nie zamierzasz produkować lodów co drugi dzień dla bardzo licznej rodziny, maszynka Silvercrest powinna sprostać Twoim potrzebom. Gdy planujesz podać lody na większej imprezie, zawsze możesz przygotować wcześniej dwie porcje i przechowywać w szczelnych pojemnikach w zamrażarce.

Do maszynki nie są dołączone żadne dodatkowe akcesoria typu plastikowa szpatułka, miarka itp., ale można użyć narzędzi, które na pewno masz już w domu.

Jak działa maszynka do lodów Silvercrest?

Maszynka Silvercrest składa się z misy do mieszania lodów, pokrywy z odczepianym silniczkiem i mieszadełka. Misa ma podwójne ścianki, w których znajduje się płyn, dlatego jest dość ciężka. Zanim przystąpimy do wyrabiania lodów, pustą misę trzeba włożyć do zamrażalnika na 24 godziny, żeby płyn zamarzł, dzięki czemu lody podczas mieszania będą już wstępnie schładzane. Włączamy urządzenie i dopiero wtedy wlewamy przygotowaną mieszankę przez otwór w pokrywce (nigdy w odwrotnej kolejności!).

Samo wyrabianie lodów w maszynce trwa maksymalnie 40 minut. Mieszadło powoli się obraca, a po kilkunastu minutach lody zaczynają zmieniać konsystencję na gęstszą i zwiększać swoją objętość. Po wyrobieniu przekładamy lody do szczelnego pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin. Misę po użyciu pozostawiamy, aż osiągnie z powrotem temperaturę pokojową i możemy ją wtedy umyć.

Maszynka do lodów Silvercrest na blacie kuchennym.

Przepis na domowe lody waniliowe

Maszynka do lodów wybrana, czas na przepis! Ten akurat pochodzi z mojego ulubionego bloga mojewypieki.com i mogę Ci go polecić, bo już kilkakrotnie przetestowałam 🙂 Z zaledwie pięciu prostych składników wyczarujesz przepyszne, klasyczne lody waniliowe (porównaj długość listy składników na opakowaniu lodów kupionych w sklepie). 

SKŁADNIKI:

🌸 500 ml mleka 3,2% tłuszczu

🌸 100 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%)

🌸 125 g cukru

🌸 6 żółtek

🌸 1 laska wanilii

Składniki do zrobienia domowych lodów waniliowych ustawione na blacie.

Zanim zaczniesz przygotowywać lody, misę maszynki do lodów owiń folią spożywczą i wstaw na co najmniej 24h do zamrażalnika. 

PRZYGOTOWANIE KREMU:

1. Mleko wlej do garnka, dodaj 2/3 cukru. Laskę wanilii przetnij ostrym nożem, a ziarenka dodaj do mleka. Laskę wanilii możesz również dorzucić, żeby wzmocnić aromat (wyjmij ją przed dodaniem żółtek).

Mleko z cukrem i wanilią wymieszaj i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia.

2. W międzyczasie mikserem ręcznym utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, aż krem stanie się jasny i puszysty. 

3. Kiedy mleko się zagotuje, wlej je do utartych żółtek i wymieszaj trzepaczką, a następnie całość przelej z powrotem do garnka, w którym gotowało się mleko.

4. Podgrzewaj krem na małym ogniu, cały czas mieszaj drewnianą łyżką. Krem będzie na początku rzadki, a na powierzchni utworzy się piana, która będzie stopniowo zanikać podczas mieszania. Nie doprowadzaj kremu do wrzenia, żeby się nie zwarzył! Kiedy zacznie lekko oblepiać łyżkę, zdejmij garnek z ognia. 

5. Przelej krem do naczynia, a po przestygnięciu przykryj i wstaw do lodówki, żeby się schłodził (na kilka godzin lub całą noc). 

Tak wygląda krem przed schłodzeniem i dodaniem śmietanki:

Krem do domowych lodów waniliowych w białym dzbanku.

6. Po schłodzeniu wymieszaj krem ze schłodzoną kremówką.

7. Uruchom maszynkę do lodów, żeby mieszadełko zaczęło się obracać i wlej przygotowany krem. 

8. Teraz Ty odpoczywasz, a maszynka pracuje 🙂 Pozostaw lody do wyrobienia w maszynce na ok. 35 minut. 

 Tak wyglądają lody po wyrobieniu:

Lody waniliowe wyrobione w maszynce do lodów Silvercrest.

9. Przełóż lody za pomocą plastikowej łyżki lub łopatki do szczelnego pojemnika i wstaw do zamrażalnika, chociaż można je jeść również od razu po wyjęciu z maszynki, jeśli lubisz mocno kremowe.

Dłonie trzymające niebieską miseczkę z domowymi lodami waniliowymi.

Smacznego 🍨🍦

author-sign

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.