Zwykle na śniadanie wybieram domowej roboty owsiankę z różnymi dodatkami, ale czasem zdarza się, że mam ochotę na bułeczki. Najczęściej sięgam wtedy po przepis na bułki drożdżowe, których przygotowanie wymaga trochę czasu. Jednak odkąd w naszej kuchni pojawił się pomocnik, czyli robot planetarny, odpada mi etap wyrabiania ciasta drożdżowego, bo robot robi to naprawdę znakomicie!
Spośród wielu przepisów na bułki śniadaniowe na drożdżach, które wypróbowałam, jednym z moich ulubionych jest ten na bułeczki pszenno-owsiane posypane płatkami owsianymi. Przepis autorstwa Pawła Małeckiego pochodzi z książki wydanej przez Lidla. Dodatek miodu powoduje, że bułki mają lekko słodkawy smak i na pewno zasmakują amatorom śniadań na słodko. Myślę, że przypadną również do gustu dzieciom. Podoba mi się, że do mąki pszennej dodaje się zmielone płatki owsiane, bo dzięki temu bułeczki są ciut zdrowsze 🙂 Od lat jestem wielką fanką owsa, nie tylko w postaci płatków i wierzę w jego dobroczynne właściwości zdrowotne.
Przepis na bułki śniadaniowe na drożdżach
Z tego przepisu wychodzi mi zwykle ok. 12 bułeczek śniadaniowych, ale można oczywiście zrobić większe albo przygotować ciasto drożdżowe od razu z dwóch porcji. Przygotowanie bułeczek jest bardzo proste, jeśli nie masz w domu robota planetarnego, spokojnie możesz wyrobić ciasto ręcznie. Na wykonanie bułeczek według tego przepisu trzeba przeznaczyć ok. 2 godzin, bo ciasto musi dwukrotnie wyrosnąć.
SKŁADNIKI CIASTA NA BUŁECZKI:
320-350 g mąki pszennej tortowej (plus do podsypania)
60 g zmielonych płatków owsianych
20 g miodu
20 g roztopionego masła
200 ml ciepłego mleka 3,2%
15 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania
płatki owsiane w całości do posypania bułeczek
Jak upiec drożdżowe bułeczki śniadaniowe?
Oto jak krok po kroku zrobić te proste i pyszne bułki śniadaniowe:
1. Zmiel płatki owsiane na drobny proszek. Ja używam do tego przystawki z młynkiem do robota kuchennego.
2. Zmielone płatki wsyp do miski. Następnie dodaj miód, roztopione masło, sól i 3/4 ciepłego mleka. Resztę mleka odstaw. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw, żeby ostygły.
3. W reszcie ciepłego mleka rozpuść drożdże i dodaj do przestygniętej masy.
4. Przesiej mąkę przez sitko i dodaj do reszty składników.
5. Wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta). Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut, następnie miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
6. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć ręcznie. Odrywaj kawałki ciasta i formuj bułeczki.
7. Bułeczki kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na ok. pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
8. Posmaruj wyrośnięte bułeczki roztrzepanym jajkiem i posyp całymi płatkami owsianymi.
9. Bułeczki śniadaniowe piecz przez ok. 15-16 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu).
10. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystygnięcia.
Gotowe bułeczki wyglądają bardzo apetycznie i pięknie się prezentują na śniadaniowym stole. Takie śniadanko warto przygotować w letni weekend i zjeść na powietrzu, leniwie i bez pośpiechu delektując się świeżymi bułeczkami i dobrą kawą 🙂 Jakie dodatki najlepiej pasują do tych bułek śniadaniowych? Oczywiście każdy może wybrać swoje ulubione, ale ja najbardziej lubię dobre konfitury, świeże masło, jogurt naturalny i sezonowe owoce. Mężowi, który jest amatorem bardziej konkretnych śniadań, mój zestaw też smakuje 🙂
Do mojej śniadaniowej aranżacji z bułkami na drożdżach w roli głównej wykorzystałam te dodatki:
– kawiarka do moki (mam model o pojemności 270 ml) – Bialetti
– szklaneczki do kawy – La Rochere
– ceramiczne łyżeczki – Bastion Collections
– konfitury i miodki (uwielbiam te urocze, maleńkie słoiczki z kraciastymi nakrętkami 💙) – Bonne Maman
– koszyk, serwetki w paski – Zara Home
– mini butelka z korkiem – Ikea
– miseczka w kwiatki – Green Gate
– białe talerzyki – Chic Antique
– nożyk do masła – targi staroci