Maj i początek czerwca to czas na zbiory rabarbaru i przygotowywanie z niego wielu pysznych dań i deserów. Ja bardzo lubię rabarbar jako dodatek do ciast, ale chyba najbardziej smakuje mi zapieczony z chrupiącą, maślaną kruszonką i podany z domowymi lodami waniliowymi. To właśnie w tym deserze charakterystyczny, kwaśno-cierpki smak rabarbaru tworzy obłędne połączenie ze słodyczą w kruszonce i aksamitną konsystencją lodów. Jak dla mnie kompozycja grzechu warta!
Rabarbar pod kruszonką (z angielskiego zwany również crumble) to deser naprawdę łatwy w przygotowaniu. Lubię się nim delektować na tarasie, w pierwszych promieniach wiosennego słońca. Warto przygotować go dla gości. Możesz zapiec całość w jednej większej formie do tarty albo podzielić na kilka mniejszych kokilek. Najczęściej korzystam z przepisu na rabarbar pod kruszonką, który znalazłam na stronie mojewypieki.com. Ilość cukru w przepisie możesz dostosować do swoich preferencji. Część mąki pszennej można też zastąpić mąką pełnoziarnistą.
Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż rabarbar z kruszonką trochę przestygnie i podaję na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych przygotowanych według tego przepisu. Można oczywiście dodać lody kupione w sklepie, ale jak już raz spróbujesz tego deseru z domowymi lodami, to przepadniesz! W tym przypadku po prostu nie warto iść na skróty 😉
Do przygotowania rabarbaru pod kruszonką potrzebujesz tych składników:
NADZIENIE Z RABARBARU
750 g rabarbaru
50 g cukru
1 łyżka masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
KRUSZONKA
150 g mąki pszennej
110 g masła w temperaturze pokojowej
20 g drobnego białego cukru
5 g cukru z wanilią
40 g cukru trzcinowego demerara
1. Przygotuj rabarbarowe nadzienie
Rabarbar dokładnie opłucz, usuń końcówki oraz liście. Możesz go obrać lub nie. Nieobrany ma ładniejszy, różowawy kolor, ale mnie osobiście trochę przeszkadzają twarde błonki w deserze, więc obieram. Decyzja należy do Ciebie 😉
Pokrój rabarbar na kawałki o długości ok. 1-2 cm.
Wrzuć do garnka, dodaj cukier, masło, ekstrakt z wanilii i skrobię. Dobrze wymieszaj.
Podgrzewaj rabarbar przez ok. 5 minut na niedużym ogniu. Cukier i masło powinny się rozpuścić, a rabarbar zeszklić. Ma pozostać jędrny, nie rozgotowuj go.
Gotowe nadzienie możesz od razu przełożyć do formy do pieczenia albo zostawić do wystygnięcia i przechować w lodówce do następnego dnia.
2. Przygotuj kruszonkę
Do miski wsyp mąkę i dodaj miękkie masło. Połącz palcami, żeby powstały okruszki.
Dosyp cukier trzcinowy i cukier z wanilią. Całość wyrób palcami.
Gotową kruszonką posyp rabarbarowe nadzienie.
3. Upiecz
Formę z rabarbarem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekaj przez ok. 35 minut. Kruszonka powinna się zarumienić, a rabarbar puścić sok, który może lekko bulgotać.
Rabarbar pod kruszonką można jeść i na zimno, i na ciepło. Ja wolę podgrzany, bo wtedy idealnie łączy się lodami waniliowymi 🙂 Mam nadzieję, że zasmakuje Ci ten rabarbarowy deser 🙂 Smacznego!