Home&Co.
Właśnie czytasz
Francuskie magdalenki – oryginalny przepis
0
Lifestyle, Przepisy

Francuskie magdalenki – oryginalny przepis

Na stole stoi talerz francuskich magdalenek, kieliszki, butelka prosecco i lampiony.

Ten oryginalny francuski przepis na magdalenki znalazłam na profilu @chateaurosieres, który obserwuję na Instagramie. Przy okazji bardzo polecam sam profil – to pasjonująca opowieść o życiu pewnej rodziny, która podjęła się restauracji średniowiecznego zamku w południowo-wschodniej Francji. Mnóstwo tam ciekawostek i perypetii związanych z przywracaniem świetności historycznemu obiektowi położonemu w malowniczym miejscu. Jeśli lubisz francuskie klimaty, to konto @chateaurosieres na pewno Cię zainteresuje.

Przepis na magdalenki musiałam oczywiście wypróbować, bo ciasteczka na zdjęciach prezentowały się tak apetycznie, a lista potrzebnych składników jest bardzo krótka, więc nie trzeba robić specjalnych zakupów. Jedynym składnikiem, który może nie być dostępny od ręki w sklepach, jest woda z kwiatów pomarańczy. Można ją natomiast kupić w sklepach internetowych lub po prostu pominąć i zastąpić skórką otartą z pomarańczy. Używam organicznej wody z kwiatów pomarańczy firmy Steenbergs.

Aby francuskie magdalenki nabrały tradycyjnego, charakterystycznego kształtu muszelek, trzeba je upiec w specjalnej formie, również łatwo dostępnej w sprzedaży internetowej. Ja kupiłam formę do magdalenek firmy Tala i jestem z niej bardzo zadowolona. Forma jest naprawdę solidna, dość ciężka i ma trwałą, nieprzywieralną powłokę. Myślę, że posłuży mi naprawdę długo.

Widok z góry na talerz francuskich magdalenek, butelkę prosecco i świeczniki na stole.

Oryginalne francuskie magdalenki – składniki

Jak wspomniałam, do przygotowania oryginalnych francuskich magdalenek nie potrzeba wielu składników i to z pewnością jedna z zalet tego przepisu. Podstawą ciasta na magdalenki są: mąka, masło, cukier i jajka. Smaku i aromatu dodaje natomiast woda z kwiatów pomarańczy i/lub skórka otarta ze świeżej pomarańczy. Ostatnio dodałam do moich magdalenek obydwa te składniki i wyszły wyjątkowo aromatyczne, tak jak lubię. Możesz jednak pominąć wodę z kwiatów pomarańczy i dodać więcej skórki startej na drobniutkiej tarce.

A oto pełna lista składników na francuskie magdalenki:

3 jajka

90 g drobnego cukru do wypieków

100 g masła (plus do wysmarowania formy)

100 g mąki pszennej tortowej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka ekstraktu z wanilii

łyżka wody z kwiatów pomarańczy (lub do smaku) – opcjonalnie

skórka otarta z jednej pomarańczy

Z podanych składników wychodzi mi ok. 16-17 magdalenek. To zależy od wielkości muszelek w formie.

Przygotowanie ciasta na francuskie magdalenki

Ciasto na francuskie magdalenki przygotujesz naprawdę szybko przy pomocy miksera lub robota planetarnego.

Zanim przystąpisz do pieczenia, wyjmij masło i jajka z lodówki, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Umieść miękkie masło w misie miksera i ubijaj przez chwilę, aż będzie miało kremową konsystencję.
  2. Do masła dodaj cukier i ucieraj razem na wysokich obrotach. Masa powinna być puszysta.
  3. Zmniejsz obroty miksera i wbij pierwsze jajko. Ubijaj masę, aż składniki się połączą. Następnie dodaj po kolej pozostałe dwa jajka i po każdym z nich ubijaj masę na średnich obrotach.
  4. W międzyczasie nasmaruj masłem formę do magdalenek.
  5. Do masy dodaj ekstrakt z wanili, skórkę pomarańczową i/lub wodę z kwiatów pomarańczy. Miksuj przez chwilę.
  6. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na niskich obrotach lub ręcznie szpatułką, ale tylko przez chwilę do połączenia się składników. Nie ucieraj za długo.
  7. Nałóż po łyżce ciasta na magdalenki do wgłębień w formie. Na koniec ostrożnie stuknij formą o blat, żeby ciasto ułożyło się w formie.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190-200 stopni bez termoobiegu i piecz magdalenki przez ok. 10-12 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.
  9. Wyjmij magdalenki z formy i wystudź na kratce.
Talerz z francuskimi magdalenkami, kieliszki, butelka prosecco Freixenet i mandarynki na stole.

Magdalenki smakują doskonale tuż po upieczeniu, ale śmiało możesz je przechować w puszce lub innym pojemniku. Te małe francuskie ciasteczka to idealna propozycja zarówno do popołudniowej kawy, jak i na eleganckie przyjęcie czy spotkanie w większym gronie. My delektowaliśmy się nimi po sylwestrowej kolacji w domowym zaciszu. Kształt muszelek i aromat pomarańczy oraz konsystencja magdalenek na pewno przypadną do gustu Twoim gościom 🙂

author-sign

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *