Ten oryginalny francuski przepis na magdalenki znalazłam na profilu @chateaurosieres, który obserwuję na Instagramie. Przy okazji bardzo polecam sam profil – to pasjonująca opowieść o życiu pewnej rodziny, która podjęła się restauracji średniowiecznego zamku w południowo-wschodniej Francji. Mnóstwo tam ciekawostek i perypetii związanych z przywracaniem świetności historycznemu obiektowi położonemu w malowniczym miejscu. Jeśli lubisz francuskie klimaty, to konto @chateaurosieres na pewno Cię zainteresuje.
Przepis na magdalenki musiałam oczywiście wypróbować, bo ciasteczka na zdjęciach prezentowały się tak apetycznie, a lista potrzebnych składników jest bardzo krótka, więc nie trzeba robić specjalnych zakupów. Jedynym składnikiem, który może nie być dostępny od ręki w sklepach, jest woda z kwiatów pomarańczy. Można ją natomiast kupić w sklepach internetowych lub po prostu pominąć i zastąpić skórką otartą z pomarańczy. Używam organicznej wody z kwiatów pomarańczy firmy Steenbergs.
Aby francuskie magdalenki nabrały tradycyjnego, charakterystycznego kształtu muszelek, trzeba je upiec w specjalnej formie, również łatwo dostępnej w sprzedaży internetowej. Ja kupiłam formę do magdalenek firmy Tala i jestem z niej bardzo zadowolona. Forma jest naprawdę solidna, dość ciężka i ma trwałą, nieprzywieralną powłokę. Myślę, że posłuży mi naprawdę długo.
Oryginalne francuskie magdalenki – składniki
Jak wspomniałam, do przygotowania oryginalnych francuskich magdalenek nie potrzeba wielu składników i to z pewnością jedna z zalet tego przepisu. Podstawą ciasta na magdalenki są: mąka, masło, cukier i jajka. Smaku i aromatu dodaje natomiast woda z kwiatów pomarańczy i/lub skórka otarta ze świeżej pomarańczy. Ostatnio dodałam do moich magdalenek obydwa te składniki i wyszły wyjątkowo aromatyczne, tak jak lubię. Możesz jednak pominąć wodę z kwiatów pomarańczy i dodać więcej skórki startej na drobniutkiej tarce.
A oto pełna lista składników na francuskie magdalenki:
3 jajka
90 g drobnego cukru do wypieków
100 g masła (plus do wysmarowania formy)
100 g mąki pszennej tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżka wody z kwiatów pomarańczy (lub do smaku) – opcjonalnie
skórka otarta z jednej pomarańczy
Z podanych składników wychodzi mi ok. 16-17 magdalenek. To zależy od wielkości muszelek w formie.
Przygotowanie ciasta na francuskie magdalenki
Ciasto na francuskie magdalenki przygotujesz naprawdę szybko przy pomocy miksera lub robota planetarnego.
Zanim przystąpisz do pieczenia, wyjmij masło i jajka z lodówki, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową.
- Umieść miękkie masło w misie miksera i ubijaj przez chwilę, aż będzie miało kremową konsystencję.
- Do masła dodaj cukier i ucieraj razem na wysokich obrotach. Masa powinna być puszysta.
- Zmniejsz obroty miksera i wbij pierwsze jajko. Ubijaj masę, aż składniki się połączą. Następnie dodaj po kolej pozostałe dwa jajka i po każdym z nich ubijaj masę na średnich obrotach.
- W międzyczasie nasmaruj masłem formę do magdalenek.
- Do masy dodaj ekstrakt z wanili, skórkę pomarańczową i/lub wodę z kwiatów pomarańczy. Miksuj przez chwilę.
- Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na niskich obrotach lub ręcznie szpatułką, ale tylko przez chwilę do połączenia się składników. Nie ucieraj za długo.
- Nałóż po łyżce ciasta na magdalenki do wgłębień w formie. Na koniec ostrożnie stuknij formą o blat, żeby ciasto ułożyło się w formie.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190-200 stopni bez termoobiegu i piecz magdalenki przez ok. 10-12 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.
- Wyjmij magdalenki z formy i wystudź na kratce.
Magdalenki smakują doskonale tuż po upieczeniu, ale śmiało możesz je przechować w puszce lub innym pojemniku. Te małe francuskie ciasteczka to idealna propozycja zarówno do popołudniowej kawy, jak i na eleganckie przyjęcie czy spotkanie w większym gronie. My delektowaliśmy się nimi po sylwestrowej kolacji w domowym zaciszu. Kształt muszelek i aromat pomarańczy oraz konsystencja magdalenek na pewno przypadną do gustu Twoim gościom 🙂