Z utęsknieniem wypatrując wiosny, pozostaję w klimatach wielkanocnych inspiracji na udekorowanie świątecznego stołu. Ostatnio pokazywałam Ci moją aranżację stołu w pastelowym różu, srebrze i szarości, dziś przybywam z kolejną odsłoną tego bardzo aktualnego tematu. Tym razem będą kwiatki, bratki i stokrotki, czyli typowo wiosenna i kolorowa kompozycja. Podrzucę Ci też pomysł na stworzenie szybkiej i pięknej dekoracji na środek świątecznego stołu 🙂
A jeśli akurat poszukujesz stołu do swojej jadalni, przy którym przyjmiesz gości podczas Wielkanocy, zawsze dobrym wyborem będą solidne i ponadczasowe stoły drewniane, np. https://mandallin.pl/129-stoly-drewniane.
Jeśli zaglądasz na mojego bloga, pewnie zauważyłaś, że bardzo lubię prostą, ale uroczą skandynawską ceramikę z serii Mynte firmy Ib Laursen. Przede wszystkim za bogatą kolorystykę, w jakiej występuje, ale też za jej uniwersalność. Seria Mynte świetnie sprawdza się na co dzień i od święta. Można z niej stworzyć bardziej lub mniej minimalistyczne nakrycie stołu na różne okazje.
Tym razem do przygotowania wielkanocnego stołu wybrałam talerzyki i filiżanki w kolorze Latte, czyli delikatnym odcieniu kawy z mlekiem. Dodałam naturalne elementy w postaci dużych drewnianych talerzy i łyżeczek do kawy oraz pastelowe zielone serwetki. Tak przygotowaną bazę wystarczyło uzupełnić intensywnymi kolorami wiosennych kwiatków, żeby powstała pełna ciepła i rustykalnego uroku całość 🙂
Wiosenne kwiaty, zwłaszcza jadalne bratki, warto też wykorzystać do ozdobienia świątecznych deserów. Moją świąteczną cytrynową babkę własnego wypieku udekorowałam właśnie świeżymi bratkami i szafirkami oraz lukrem z dodatkiem skórki i soku z cytryny.
Jak zrobić prostą dekorację na środek wielkanocnego stołu?
Do tego celu nadają się znakomicie niewysokie i niezbyt głębokie naczynia o dużej średnicy, na przykład porcelanowe lub ceramiczne misy czy foremki do pieczenia. Oto przykłady naczyń, które można śmiało wykorzystać do stworzenia takiej ozdoby:
Jeśli lubisz starocie, warto też poszukać nietypowych, unikatowych mis, najlepiej lekko nadgryzionych zębem czasu – będą ciekawie kontrastować z nowymi naczyniami. Ja wygrzebałam z kredensu starą, prawie wiekową, wazę do zupy kupioną właśnie na starociach. Wsypałam do niej trochę świeżej ziemi i wsadziłam wiosenne stokrotki. Ziemię przykryłam warstwą mchu z ogrodu, który prezentuje się bardzo dekoracyjnie (można go zastąpić mchem chrobotkiem ze sklepu florystycznego). Taka naturalna kompozycja ozdobi Twój świąteczny stół i postoi jeszcze kilka dni po Świętach, jeśli nie zapomnisz o umiarkowanym podlewaniu 🙂
Do tak przygotowanej kompozycji możesz dodać drobne wielkanocne ozdoby, na przykład przepiórcze wydmuszki czy styropianowe jajeczka. Chcesz uzupełnić dekorację o świeczki? Wykorzystaj sprytne metalowe uchwyty na piku, które wbijesz w ziemię lub gąbkę florystyczną:
Przy tak przygotowanym świątecznym stole Twoi goście na pewno będą się czuli wyjątkowo, a jednocześnie swobodnie. A o to przecież chodzi w świątecznych spotkaniach, prawda? 🙂
Artykuł zawiera link prowadzący do strony partnera reklamowego.