Home&Co.
Właśnie czytasz
Dekorowanie tortu dla początkujących
4
Lifestyle, Przepisy

Dekorowanie tortu dla początkujących

Tort udekorowany różowym kremem stoi na różowej paterze w białe grochy.

Oto stanęłam przed prawdziwym wyzwaniem: upiec i udekorować tort z okazji czterdziestych urodzin mojej przyjaciółki, które wypadają w sierpniu. Mamy początek lipca i zastanawiasz się zapewne, dlaczego już teraz zajmuję się tym tematem??? No cóż, poczułam presję – bo takie okrągłe urodziny, bo jubilatka ma być zadowolona, bo spora impreza, bo tort to przecież ważny element przyjęcia i uwaga gości będzie na nim skupiona … Bardzo lubię piec i dekorować ciasta i ciasteczka, jednak w tym przypadku chcę mieć absolutną pewność, że spiszę się na medal i tort wyjdzie pierwsza klasa! Dlatego zaczęłam poszukiwać inspiracji i zgromadziłam ich całkiem sporo. Postanowiłam zebrać je w jednym miejscu i uporządkować, żeby wybawiły z opresji osoby, które planują się zmierzyć z zadaniem udekorowania perfekcyjnego tortu urodzinowego. Gotowa? No to zanurzamy się w świat słodkich inspiracji! 🎂🍰

W tym artykule uwzględniłam wskazówki dla osób, które chcą udekorować tort domowymi sposobami, czyli bez specjalnych narzędzi cukierniczych oraz tych, które są gotowe stworzyć podstawowy warsztat domowego cukiernika. Mam nadzieję, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie 🙂

Dekorowanie tortu – akcesoria

Profesjonalny efekt wymaga profesjonalnych narzędzi. Ponieważ lubię piec i doskonalenie moich umiejętności w tym zakresie sprawia mi radość, chętnie uzupełniam moje kuchenne zaplecze o niezawodne akcesoria, które bardzo ułatwiają pracę i nadają wypiekom profesjonalne wykończenie. Najczęściej sięgam po sprawdzone produkty Wilton, jednak w sklepach jest bardzo dużo narzędzi cukierniczych i na pewno znajdziesz takie, które najbardziej odpowiadają Twoim potrzebom 🙂 

Oto lista podstawowych i najbardziej przydatnych akcesoriów, w które warto się zaopatrzyć, jeśli lubisz dekorować torty i ciasta:

1. Tylka do dużych powierzchni – pomaga pokryć wierzch i boki tortu kremem. Dzięki szerokiemu otworowi zrobisz to szybciej i sprawniej

2. Szpachelka do wygładzania kremu – pozwoli idealnie wygładzić krem. Jeśli szpachelka posiada wygodny uchwyt, pewniej leży w dłoni podczas rozsmarowywania kremu czy lukru

3. Szpatułka cukiernicza – do przekładania tortu kremem, nakładania kremu do rękawa i wygładzania kremu

4. Rękawy cukiernicze 

5. Tylki o różnych kształtach końcówek – do tworzenia dekoracyjnych kształtów z kremu i bitej śmietany

Poniższy zestaw narzędzi cukierniczych pozwoli Ci stworzyć prostą, ale robiącą wrażenie dekorację tortu:

Podstawowe akcesoria przydatne do dekorowania tortu.

Dekoracja tortu kremem maślanym

Gęsty, maślany krem doskonale nadaje się do tworzenia zarówno prostych, jak i najbardziej wymyślnych dekoracji tortu. Żeby w pełni wykorzystać jego potencjał, warto zaopatrzyć się w tylki do wyciskania kremu z rękawa cukierniczego. Dekorowanie tortu tylkami nie jest skomplikowane, wymaga tylko odrobiny praktyki i fantazji.

Poniższe inspiracje ukazują różnorodność dekoracji, jaką można uzyskać dzięki tylkom. Z jednej strony mamy torty w całości pokryte kremowymi rozetami o jednakowym kształcie, z drugiej dekoracje bardziej fantazyjne, stworzone przy pomocy kilku różnych tylek. Elegancko prezentuje się też tort przykryty gładką warstwą kremu i ozdobiony niedużym skupiskiem dekoracyjnych kremowych rozetek.   

Wybierz, która forma bardziej Ci odpowiada 🙂

Przykłady tortów udekorowanych kremem maślanym i tylkami.
fot. hitherandthither.net, thegirlinspired.com, thecakeblog.com, curlygirlkitchen.com
Tort ozdobiony kremem i tylkami cukierniczymi.
fot. bakingamoment.com

Dekoracja tortu w stylu naked cake, czyli nagi tort z owocami

Jeśli nie czujesz się na siłach, żeby porywać się na przygotowanie tortu pokrytego równą jak stół warstwą kremu, istnieje inne, bardzo modne i ciekawe rozwiązanie – nagi tort! Jego „nagość” polega na tym, że wierzch oraz poszczególne blaty smaruje się kremem, natomiast boki tortu pozostają odkryte. Dzięki temu tort zyskuje urokliwy, romantyczny, niewymuszony wygląd, który pasuje idealnie na urodziny czy przyjęcie weselne.   

Bardzo przemawia do mnie dekorowanie tortu w stylu naked cake, ponieważ najbardziej podobają mi się torty ozdobione w piękny, ale naturalny sposób, tak że wciąż wyglądają jak apetyczny deser, na którego widok po prostu ślinka cieknie. Nie przepadam natomiast za takimi, które stanowią jeden wielki zlepek kolorowej, przypominającej plastik masy cukrowej. Nie patrzę już na takie dzieła jak na ciasto, bo za bardzo kojarzą mi się z kolorową modeliną.   

Nagi nie znaczy biedny 😉 Taki tort wcale nie musi być ubogi w dekoracje, wręcz przeciwnie – dzięki świeżym owocom i kwiatom, których użyjemy do dekoracji, będzie tryskał kolorami i świeżością. Zauważ, że do udekorowania nagiego tortu nie potrzeba wyrafinowanych akcesoriów. Warto natomiast przemyśleć koncepcję kolorystyczną i zaopatrzyć się w odpowiednie owoce i kwiaty. 

Przykłady tortów w stylu naked cake, czyli nagi tort.
fot. halfbakedharvest.com, hungryaustralian.com, sugaretal.com, wifemamafoodie.com

Te wskazówki na pewno pomogą Ci przygotować perfekcyjny nagi tort:

1. Estetyczne blaty z biszkoptu – będą świecić nagością, dlatego postaraj się, żeby boki blatów były jak najbardziej równe. Jak to zrobić? Dokładnie wysmaruj formy do pieczenia masłem i starannie oprósz mąką. Zapobiegnie to przywieraniu ciasta i uszkodzeniu boków przy wyjmowaniu z formy.

2. Wyrównaj blaty – zetnij wszelkie nierówności i wypukłości długim, ostrym nożem, żeby uzyskać równą, płaską powierzchnię do nakładania kremu.

3. Nakładaj krem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki z gładkim okrągłym otworem – zacznij od nałożenia kremu w formie okręgu tuż przy krawędzi blatu, a następnie wypełnij środek. Tak samo postępuj z każdym blatem. Dla ciekawego efektu nałóż krem w formie rozetek za pomocą odpowiedniej tylki, gęsto jedna obok drugiej. Warstwy kremu będą się ładnie prezentowały pomiędzy biszkoptami.

Nagi tort ozdobiony za pomocą tylek cukierniczych.
fot. twocupsflour.com

4. Stosuj krem na bazie masła, ganaszu lub mascarpone, a nie bitej śmietany – to zapewni większą stabilność tortu. Pokrycie boków kremem zapewnia dodatkową stabilność i utrzymuje całość w ryzach. Nagi tort tego nie posiada, dlatego krem powinien być gęsty i zwarty, żeby ciasto utrzymało estetyczny kształt. Warstwa kremu na bokach tortu zapobiega również wysychaniu biszkoptu. W przypadku nagiego tortu tak zaplanuj pracę, żeby składać i dekorować go jak najkrócej przed podaniem. 

Dekoracja tortu owocami i kwiatami

Jakie owoce wykorzystałabyś do dekoracji tortu? Mnie od razu przychodzą na myśl truskawki, maliny, borówki czy jeżyny. Prawda, że wyglądają uroczo?

Tort ozdobiony świeżymi owocami malin, borówek i truskawek.
fot. kuechendeern.de 

Ale piękną dekorację można też stworzyć z innych, mniej oczywistych owoców, na przykład cytryn, fig, brzoskwiń czy czereśni.

Torty udekorowane świeżymi owocami cytryn, fig, brzoskwiń i czereśni.
fot. butterlustblog.com, constellationinspiration.com, bethcakes.com, tatyanaseverydayfood.com

Doskonałym uzupełnieniem owocowej dekoracji tortu będą świeże kwiaty. Kompozycję z owoców warto poprzetykać delikatnymi kwiatuszkami gipsówki, czarnego bzu, lawendy, niezapominajek, truskawek, jadalnych bratków czy nasturcji. Najważniejsza rzecz, o której trzeba pamiętać, to żeby owocowo-kwiatowa dekoracja współgrała ze smakiem samego tortu. Całość można zwieńczyć listkami świeżej mięty czy gałązkami rozmarynu.

Torty udekorowane świeżymi kwiatami.
fot. nirvanacakery.com, unabodaoriginal.es, unabodaoriginal.es, whatsgabycooking.com

Owoce i świeże kwiaty doskonale idą w parze i pozwalają uzyskać efektowną dekorację tortu, nawet jeśli nie posiadasz specjalnych umiejętności cukierniczych czy pomocnych narzędzi. W takich sytuacjach prostota w połączeniu z naturalnością to niezawodna recepta na piękny tort 🙂

Jak udekorować tort domowymi sposobami?

No dobrze, a jak udekorować tort, jeśli nie posiadamy pod ręką profesjonalnych akcesoriów cukierniczych? Na szczęście i na to są sposoby 🙂

Dekorowanie tortu łyżką? Proszę bardzo 🙂 Rękaw cukierniczy możesz zrobić z woreczka do mrożonek. Wystarczy obciąć czubek jednego rogu na ok. 5 mm, nałożyć krem i zwinąć koniec, żeby krem się nie wydostał. Za pomocą takiego rękawa wyciskaj krem na boki tortu w formie małych kołek, w pionowych rzędach. Po nałożeniu jednego rzędu, za pomocą wypukłej strony łyżeczki lekko rozmazuj kółka poziomym ruchem, aby powstał kształt płatków. W ten sposób pokryj cały bok tortu. I efektowna dekoracja gotowa 🙂

Tort udekorowany łyżką w dekoracyjny wzór.
fot. epicurious.com

Po tej dawce inspiracji na dekorację tortu pozostało już tylko ruszyć do kuchni i rozgrzać piekarnik 🙂 

Jaki tort zrobisz w pierwszej kolejności?

Artykuł zawiera linki afiliacyjne prowadzące do stron firm partnerskich.

author-sign

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.