Home&Co.
Właśnie czytasz
Zupa krem z dyni hokkaido – jesienny przepis
0
Lifestyle, Przepisy

Zupa krem z dyni hokkaido – jesienny przepis

Miseczki w kształcie dyni z zupą dyniową, koszyk z kolorowymi dyniami i wazon z astrami stoją na stole.

W sprzedaży pojawiły się już dynie! To idealny czasy, żeby wykorzystać przepisy na słodkie i wytrawne dania na bazie różnych gatunków dyń. Co może być lepszego w chłodny, jesienny dzień niż gęsty, rozgrzewający krem z dyni? Już sam kolor tej jesiennej zupy dodaje energii i poprawia humor 🙂

Pomarańczowa miseczka w kształcie dyni z zupą dyniową, złota łyżka i lniana serwetka na stole.

Dynia jest bardzo wartościowym warzywem i naprawdę warto włączyć ją do naszej diety w sezonie jesienno-zimowym. Pomarańczowe gatunki obfitują między innymi w beta-karoten i witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, fosfor i magnez. Poza tym dynie mają sporo błonnika, a bardzo mało kalorii. Działają też odkwaszająco na organizm. W jednej niewielkiej dyni kryje się tyle dobroci!

Moje dynie hokkaido kupiłam na farmie Dyniowe Love pod Gdańskiem. Zobacz, dlaczego warto odwiedzić to miejsce:

Dyniowe Love, czyli farma dyniowa koło Gdańska

Wypróbowałam już kilka różnych przepisów na zupę krem z dyni, a dzisiaj podzielę się z Tobą tym, który chyba najbardziej przypadł mi do gustu. Przepis znalazłam tutaj: aniagotuje.pl/przepis/zupa-z-dyni. Korzystam z niego najchętniej, ponieważ odpowiada mi łagodny, lekko orzechowy smak dyniowej zupy i jej gęsta, aksamitna konsystencja. Dziś pokażę Ci, jak ja przygotowuję zupę z dyni według tego przepisu 🙂

Krem powstaje na bazie aromatycznego bulionu warzywnego, jest więc idealny dla wegetarian. Myślę, że polubią go również dzieci. W wersji dla dorosłych można go doprawić według własnego uznania na przykład odrobiną papryczki chili lub imbiru, żeby zaostrzyć smak. 

Przygotowanie zupy kremu z dyni składa się w zasadzie z trzech etapów.

Najpierw trzeba ugotować bulion z warzyw (można wcześniej zrobić większą ilość bulionu, podzielić na mniejsze porcje i zamrozić).

Następnie przygotowujemy puree z pieczonej dyni hokkaido (również można to zrobić wcześniej i krótko przechować puree w lodówce albo zamrozić).

Na sam koniec dusimy na maśle klarowanym marchewki i cebulę oraz miksujemy wszystkie składniki, żeby otrzymać pyszny krem z dyni.

Drewniana skrzynka z dyniami, koszyk ze świeżymi warzywami, dzbanek ze słonecznikami stoją na kuchennym stole.

Jakie składniki są potrzebne do zupy kremu z dyni?

W tym pysznym kremie oprócz pieczonej dyni hokkaido znajdziemy bogactwo warzyw korzeniowych oraz ziół, dzięki którym zupa ma bardzo przyjemny aromat i piękny kolor. 

Do przygotowania bulionu warzywnego, który stanowi podstawę zupy z dyni, potrzebujemy:

2 litry wody

korzeń pietruszki

mały korzeń selera (albo kawałek większego)

trzy nieduże marchewki

kawałek pora (biała część)

mała cebula

natka pietruszki

1-2 ząbki czosnku

trzy małe łodyżki selera naciowego

świeży lubczyk 

dwa liście laurowe i trzy ziarenka ziela angielskiego

łyżka soli himalajskiej

Do przygotowania puree z pieczonej dyni hokkaido potrzebne będą:

jedna większa dynia hokkaido

kilka łyżek oliwy

świeże zioła (np. tymianek i oregano)

kilka ząbków czosnku

szczypta soli himalajskiej

Do zrobienia zupy kremu z dyni hokkaido potrzebujemy:

500 – 750 ml bulionu warzywnego

puree z całej upieczonej dyni hokkaido

dwie średnie marchewki

jedna nieduża cebula

łyżka masła klarowanego

125 ml mleka 3,2%

Blogerka stoi w kuchni i kroi świeży por do zupy kremu z dyni.

Przygotowanie zupy z pieczonej dyni krok po kroku

Zaczynamy od ugotowania warzywnego bulionu

1. Wlej wodę do garnka.

2. Umyj wszystkie warzywa. Obierz korzeń pietruszki, selera i marchewki. Marchewki możesz pokroić w grubsze plastry.

3. Cebulę obierz i przekrój na pół. Przypal ją lekko nad palnikiem gazowym albo na suchej patelni.

4. Ząbki czosnku możesz dodać bez obierania.

5. Wszystkie składniki bulionu umieść w garnku z wodą i zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bulion na małym ogniu przez ok. dwie godziny. Wyjmij warzywa i pozostaw sam płyn. 

Garnek bulionu z warzywami do zupy kremu z dyni.

Po ostudzeniu możesz bulion umieścić w woreczkach i zamrozić. Kiedy najdzie Cię ochota na przygotowanie zupy z dyni, wystarczy wcześniej wyjąć bulion z zamrażalnika i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Możesz też wstawić bulion do lodówki i przygotować zupę następnego dnia. 

Po przygotowaniu bulionu zabieramy się za upieczenie dyni hokkaido, z której powstanie gęste puree do naszej zupy. 

1. Skórka dyni hokkaido jest jadalna, więc nie będziemy jej obierać. Wyszoruj dokładnie dynię i osusz papierowym ręcznikiem. 

2. Dużym ostrym nożem odetnij końcówkę z ogonkiem i przekrój dynię na pół.

Dwie połówki dyni hokkaido z pestkami w środku.

3. Przy pomocy łyżki wydrąż cały włóknisty miąższ wraz z pestkami. 

4. Pokrój dynię na plastry jednakowej grubości (ok. 2 cm). 

5. Dużą płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.

6. Ułóż plastry dyni na blaszce, skrop oliwą i posyp solą. Dodaj nieobrane ząbki czosnku. 

Plastry dyni hokkaido skropione oliwą leżą na blaszce wyłożonej papierem.

7. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni (górna i dolna grzałka, bez termoobiegu). 

8. Piecz dynię przez ok. 30-35 minut. Możesz sprawdzić widelcem, czy jest odpowiednio miękka. 

9. Wyjmij blachę i zostaw dynię do ostygnięcia.

Upieczone plastry dyni hokkaido leżą na blaszce.

10. Przełóż upieczone plastry dyni do niedużego garnka. Dodaj wyciśnięty miąższ z upieczonego czosnku oraz świeże zioła (same listki bez łodyżek). 

11. Zmiksuj dynię z dodatkami na puree przy pomocy blendera ręcznego. Puree będzie bardzo gęste i klejące. Można zostawić małe grudki, ponieważ puree zmiksujemy ponownie z pozostałymi składnikami kremu z dyni.

Puree z dyni hokkaido w białej miseczce.

Czas na przygotowanie kremowej zupy z pieczonej dyni hokkaido

1. Umyj i obierz marchewki. Potnij je na bardzo cienkie plasterki.

2. Cebulę obierz i pokrój na małe kawałeczki. 

3. W garnku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wrzuć marchewkę i cebulę. Duś na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka (ok. 20 minut). 

Plasterki marchewki i posiekana cebula w garnku.

4. Dolej 500 ml bulionu. W oryginalnym przepisie dodaje się 500 ml, ale ja dolałam później jeszcze trochę, a krem i tak wyszedł bardzo gęsty. Możesz najpierw dodać 500 ml bulionu i w razie potrzeby dolać więcej w trakcie miksowania z puree dyniowym.

Biały dzbanek z bulionem warzywnym do kremu z dyni obok blaszki z upieczonymi plastrami dyni.

Zagotuj bulion z podduszoną marchewką i cebulą i zdejmij z palnika.

5. Do garnka z bulionem i marchewką dodaj przygotowane puree z jednej dyni hokkaido oraz 125 ml mleka. Całość dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Na tym etapie możesz dolać więcej bulionu albo mleka, jeżeli zupa będzie dla Ciebie zbyt gęsta.  

Sprawdź również smak kremu. Możesz go przyprawić do smaku dodatkową ilością soli, pieprzu, chili czy imbiru. Ja pozostaję przy łagodnej, orzechowej wersji 🙂 

Zupę krem z dyni hokkaido podawaj w miseczkach z odrobiną kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Możesz udekorować zupę świeżą natką pietruszki i posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Jeśli lubisz, dodaj małe grzanki.

Smacznego!

Pomarańczowe miseczki w kształcie dyni z zupą dyniową stoją na stole z pomarańczowym bieżnikiem.
Na drewnianym stole z pomarańczowym bieżnikiem stoją miseczki z kremem z dyni, koszyk z dyniami i dzbanek z astrami.

A jak Ty podajesz zupę z dyni? Masz swoje sprawdzone sposoby? Daj znać w komentarzu!

author-sign

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *