Grudzień to szczególny czas świętowania, przyjmowania gości, spędzania wspólnych chwil przy stole z rodziną, znajomymi, a czasem po prostu z najbliższymi osobami. A to przyjedzie w odwiedziny rodzina z drugiego końca Polski, a to sąsiedzi wpadną z życzeniami świątecznymi. Przed nami wiele okazji do takich mniej i bardziej spontanicznych spotkań, dlatego warto rozejrzeć się za pomysłami na to, jak przygotować i udekorować stół, przy którym przyjmiemy gości, nawet jeśli będzie to kawa i ciasto, a nie trzydaniowy obiad. Przy ładnie nakrytym stole, na którym znajdą się zimowo-świąteczne akcenty i dekoracje, spędzimy miło czas, a plotkom i pogaduszkom nie będzie końca.
Jak udekorować świąteczny stół?
Dzisiaj podrzucę Ci inspirację na nakrycie stołu w kolorze złota i granatu, a do tego przepis na proste i pyszne ciasteczka z cynamonem i orzechami.
Jaki obrus wybrać?
Przyznam się szczerze, że miałam kłopot ze znalezieniem odpowiedniego obrusa na mój zimowy stół. Raz, że stół ma dość nietypowe wymiary, dwa, że żaden kolor jakoś nie spełniał moich oczekiwań – miał być ładnym, wyrazistym tłem dla złotych dodatków, które sobie zaplanowałam. Potrzeba matką wynalazku, w roli obrusa zadebiutował … pled z IKEA. Polecam Ci takie rozwiązanie szczególnie do dekoracji zimowego stołu. Grubsza faktura materiału i frędzle dodadzą mu ciepła i uroku. To ciekawy sposób, żeby urozmaicić nakrycie stołu.
Co postawić na świątecznym stole?
Wybrałam ładną skandynawską ceramikę – talerzyki, miseczki i kubeczki z delikatnym złotym wykończeniem na brzegach, szklanki do wody oraz złote dodatki – świece, tace i lampiony domki. Centralne miejsce na stole zajmuje ceramiczny wazon, a zielone gałązki ożywiają kompozycję. Złoty kolor znalazł się również na poduszkach, które leżą na ławce i krzesłach.
Coś pysznego do kawy po świątecznym obiedzie?
Żeby być przygotowaną na wizyty gości, zwłaszcza tych niezapowiedzianych, warto mieć w pogotowiu zimowe ciasteczka, które dobrze przechowują się w metalowej puszce i są idealne do kawy. Oto przepis:
SKŁADNIKI CIASTECZEK:
150 g mąki pszennej tortowej
100 g zmielonych migdałów
100 g masła
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
60 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki cynamonu
Do dekoracji:
migdały
orzechy włoskie
cukier trzcinowy
jajko roztrzepane z łyżką mleka
PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK:
Mąkę przesiej przez sitko na deskę lub stolnicę. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w małe kawałki, cukier puder i cukier z wanilią, jajko i cynamon.
Składniki połącz nożem na desce, a potem zagnieć ręcznie i uformuj kulę.
Ciasto owinięte w folię włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm. Za pomocą foremek w kształcie gwiazdek wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaletą tych ciasteczek jest to, że w trakcie pieczenia zachowują kształt, więc będą pięknie się prezentować na Twoim stole.
Ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem trzcinowym i udekoruj połówkami orzechów laskowych i migdałów.
Piecz w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 12-15 minut, aż będą złotobrązowe.
Życzę Ci wielu miłych spotkań przy odświętnie nakrytym stole i domowych słodkościach 🙂