Na pewno masz już swój repertuar świątecznych wypieków, ale myślę, że warto dodać do niego jeszcze dwa przepisy na ciasteczka 🙂 Bardzo lubię takie wypieki, które można dłużej przechowywać w zamkniętej puszce. Jak już schowam akcesoria do pieczenia i uprzątnę kuchnię, przez kilka dni mam święty spokój i nie muszę się obawiać, że zabraknie słodkości do kawy.
Ciasteczka, które proponuję Ci upiec przed Świętami, świetnie się przechowują, nie tracąc smaku. Poza tym są napakowane orzechami – migdałami i pistacjami, czyli taka wersja „na bogato”. Idealna na Święta!
Świąteczne ciasteczka – przepisy
Pierwszy przepis na tradycyjne włoskie cantuccini wykorzystywałam już wielokrotnie. Bardzo przypadły mi do gustu te mocno chrupiące ciasteczka z wyczuwalną nutką wanilii i cytryny. Cantuccini powinny być twarde, żeby można maczać je w gorącej kawie, dzięki czemu miękną i rozpływają się w ustach. A duże kawałki migdałów przyjemnie chrupią.
Cantuccini swoją chrupkość zawdzięczają potrójnemu pieczeniu. Zagniecione ciasto dzieli się na kilka części, a następnie formuje z nich wałki, które są wstępnie podpiekane. Podpieczone wałki ciasta wyjmuje się z piekarnika i kroi w plastry, a potem piecze jeszcze po dziesięć minut z każdej strony. Może to brzmieć trochę skomplikowanie, ale w rzeczywistości przepis jest naprawdę prosty i warty wypróbowania.
🍪 CIASTECZKA CANTUCCINI 🍪
Składniki:
100 g migdałów w całości i ze skórką
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
2 jajka
100 g masła
Sposób wykonania:
1. Wyszoruj cytrynę, sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach.
2. Na stolnicę lub dużą deskę przesiej mąkę. Dodaj cukier, cukier z wanilią, skórkę z cytryny, sól i jajka. Masło posiekaj w kawałeczki i dodaj do pozostałych składników. Na koniec wsyp całe migdały. Składniki zagnieć i uformuj kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
4. Schłodzone ciasto podziel na 6 części. Z każdej części uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm i lekko obtocz w mące.
5. Wałki ciasta ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika (na środkowy poziom) nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. W trakcie pieczenia wałki nie zachowają swojego kształtu, powstaną z nich spłaszczone, obłe „bochenki”, ale nie przejmuj się – to jest OK 🙂
6. Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw na kilka minut, żeby ciasto odparowało i lekko przestygło. Nie wyłączaj piekarnika.
7. Przełóż podpieczone ciasto na deskę i pokrój każdą część ukośnie na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Użyj bardzo ostrego noża, ponieważ będziesz kroić migdały znajdujące się w cieście.
8. Pokrojone cantuccini przełóż z powrotem na blaszkę i piecz 10 minut.
9. Po upływie 10 minut ponownie wyjmij blaszkę i przełóż wszystkie cantuccini na drugą stronę. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut, aż krawędzie delikatnie zbrązowieją.
10. Wystudź na kratce i przełóż do puszki.
Drugi przepis, który chcę Ci polecić, znalazłam na mojej ulubionej stronie mojewypieki.com. Świąteczne ciasteczka z pistacjami są przepyszne, mocno waniliowe i niezwykle kruche. Świetnie pasują do kawy. Z ciasta formuje się jeden duży wałek, który po schłodzeniu w lodówce trzeba pokroić ostrym nożem na plastry i upiec. Ciasteczka przetrwają w puszce cały tydzień, chociaż ich smak sprawia, że trudno im się oprzeć 😉
🍪 KRUCHE CIASTECZKA Z PISTACJAMI 🍪
Składniki:
90 g pistacji niesolonych
140 g masła
80 g cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
225 g mąki pszennej
2 łyżki zimnego mleka
1 białko
cukier trzcinowy do obtoczenia
Sposób wykonania:
Przed przystąpieniem do pieczenia wyjmij z lodówki masło, żeby nabrało temperatury pokojowej.
1. Wsyp do misy cukier puder i dodaj pokrojone w kawałki masło. Utrzyj mikserem, żeby powstała jasna masa.
2. Dodaj ziarenka wanilii, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Utrzyj całość mikserem.
3. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Wsyp pistacje i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj dwie łyżki mleka, dzięki czemu ciasto da się zagnieść w kulę.
4. Uformuj wałek z ciasta o długości ok. 30 cm i średnicy 4 cm. Wałek zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na całą noc. Ciasto musi mocno się schłodzić i stwardnieć, bo inaczej pokruszy się podczas krojenia.
5. Następnego dnia wyjmij ciasto i odwiń z papieru.
6. Białko jajka roztrzep widelcem. Wsyp cukier trzcinowy na duży talerz. Przetnij wałek na pół i przy pomocy pędzelka dokładnie posmaruj obydwie części białkiem. Następnie obtocz je w cukrze.
7. Przy pomocy bardzo ostrego noża potnij wałki na plastry o grubości ok. 1 cm i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz ciasteczka przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Wyjmij, kiedy brzegi będą złocistobrązowe i ostudź na kratce, a potem „zapuszkuj” 😉
Ciasteczka z obydwu przepisów doskonale nadają się na słodki świąteczny upominek last minute. Pięknie zapakowane, w ozdobnej puszce czy pudełku ze świąteczną kokardą na pewno ucieszą każdego łasucha. Z taki słodkim prezentem dla gospodarzy śmiało można iść w gości 🙂
Mam nadzieję, że zasmakują Tobie i Twoim bliskim 🙂 Miłego pieczenia!