W wielkanocnym koszyczku oraz na stole nie może zabraknąć jajek! A żeby prezentowały się wyjątkowo odświętnie w towarzystwie baranków, babek i gałązek bukszpanu, warto je ozdobić lub pofarbować na piękne kolory. Jestem zwolenniczką tradycyjnego, naturalnego farbowania jajek, ponieważ kolory uzyskane w taki sposób są wyjątkowo piękne, a poza tym zafarbowane jajka można zjeść bez obaw o nasze zdrowie. Naturalnie farbowane jajka wyglądają, jakby pomalowano je farbami akwarelowymi. Mają subtelne, lekko rozmyte odcienie. Niektóre skorupki mocniej chwytają barwnik, inne słabiej, a całość wygląda wyjątkowo dekoracyjnie i naturalnie.
Na czym polega naturalne farbowanie jajek wielkanocnych?
Farbowanie jajek naturalną metodą to nic innego jak wykorzystanie barwników zawartych w warzywach, owocach i przyprawach, przeniesienie ich na skorupkę jajek oraz utrwalenie. Jest to bardzo prosty proces, który wymaga jedynie wrzątku, octu oraz czasu. Aby otrzymać naturalne barwniki do jajek, trzeba zagotować wodę i dodać do niej dwie łyżki octu oraz dodatkowo wybrany składnik w zależności od tego, jaki kolor jajek chcemy uzyskać.
Najlepsze jest to, że produkty potrzebne do farbowania jajek naturalnym sposobem mamy zwykle pod ręką. Możemy w tym celu wykorzystać warzywa (np. cebulę, buraki, szpinak), owoce (np. borówki), jak i przyprawy (szafran, kurkumę), a nawet kawę! W łatwy sposób dobierzemy więc produkty, dzięki którym uzyskamy jajka wielkanocne dopasowane kolorystycznie do aranżacji naszego stołu.
Do farbowania naturalnymi barwnikami polecam wybrać jajka, które mają jasne, najlepiej prawie białe skorupki. Ja kupiłam jajka od kury zielononóżki.
Jak pofarbować jajka na niebiesko naturalnym sposobem?
W tym roku zdecydowałam się zafarbować jajka na niebiesko, wykorzystując do tego celu czerwoną kapustę. Do zafarbowania dziewięciu jajek (jedno było pęknięte) zużyłam 1/4 większej główki kapusty.
A oto jak krok po kroku pofarbować jajka na niebiesko:
- Ugotuj jajka na twardo i ostudź. Kapustę potnij na ćwiartki.
- W garnku zagotuj ok. 1 litra wody, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki kapustę oraz 2 łyżki octu.
- Wymieszaj miksturę i potrzymaj jeszcze chwilę na gazie.
- Zdejmij garnek z palnika i pozostaw miksturę do wystygnięcia.
- Wyłów kapustę łyżką cedzakową i włóż do roztworu jajka. Pozostaw je na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij jajka i osusz na papierowym ręczniku.
A oto efekty naturalnego farbowania jajek czerwoną kapustą: