Home&Co.
Właśnie czytasz
Przepis na rustykalną jesienną szarlotkę
0
Lifestyle, Przepisy

Przepis na rustykalną jesienną szarlotkę

Domowa szarlotka na niebieskim talerzyku na drewnianej tacy.

Dom to nie tylko eleganckie podłogi, stylowe meble czy efektowne oświetlenie. 

To także – a może przede wszystkim – rodzinne zdjęcia, ważne drobiazgi przywołujące wspomnienia, dźwięki ulubionej muzyki i zapach domowego ciasta dopiero co wyjętego z piekarnika 🙂 

Ciastem, które najbardziej kojarzy mi się z domowym zaciszem, jest szarlotka.

Czy może być coś lepszego niż aromat prawdziwej wanilii, cynamonu i złocistobrązowy kolor zrumienionego ciasta? 🙂 

Grzechem byłoby w pełni nie wykorzystać sezonu na jabłka, z których można zrobić tyle różnych pyszności. To kolejny powód, dla którego lubię jesień. Na targu kupiłam duże, soczyste renety, idealne do wypieków.

Jabłka w koszyku, mąka w miseczce, forma do tarty, dzbanek ze słonecznikami stoją na blacie w kuchni.

Dlatego dziś na blogu króluje jesienna, rustykalna szarlotka! W tym przepisie słodycz trzcinowego cukru łagodzi smak kwaskowatych jabłek, a całości dopełnia kruche maślane ciasto z nutką wanilii. Koniec gadania, musisz spróbować 🙂

1. Przygotuj składniki szarlotki:

Lista składników potrzebnych do zrobienia jesiennej szarlotki.

2. Przygotuj formę do tarty o średnicy 25 cm.

3. Przygotuj ciasto:

Zagniećwszystkieskładniki ciasta na desce (najpierw posiekaj składniki nożem do połączenia, a potem wyrób ręcznie). Uformuj kulę z ciasta, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. 

4. Przygotuj nadzienie z jabłek:

Kiedy ciasto się chłodzi, możesz przygotować nadzienie do szarlotki. 

Przy pomocy wyciskarki do cytrusów wyciśnij sok z jednej cytryny i przelej do miski. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w ósemki i wymieszaj w misce z sokiem z cytryny.

Niebieska miska z ćwiartkami obranych jabłek do szarlotki i niebieski dzbanek ze słonecznikami.

Na dużą patelnię wsyp cukier trzcinowy i dodaj 2 łyżki wody. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się skarmelizuje (będzie miał konsystencję gęstego syropu i złocistobrązowy kolor). Nie mieszaj łyżką (możesz tylko potrząsać patelnią, żeby wymieszać karmel).

Dodaj masło i wymieszaj. Do powstałego sosu dodaj jabłka i cukier z wanilią. Smaż, co chwilę mieszając. Kiedy jabłka zmiękną i zaczną się lekko rozpadać, dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Wymieszaj i zdejmij patelnię z palnika, żeby jabłka ostygły.

5. Połącz ciasto z nadzieniem:

Formę do tarty posmaruj masłem i oprósz mąką. 

Schłodzone ciasto podziel na 2 części (jedna większa, druga mniejsza – ok. 60/40%). 

Większą część ciasta rozwałkuj, wytnij okrąg i wyłóż dno i boki formy do tarty, lekko dociskając.

Na ciasto wyłóż jabłkowe nadzienie i wyrównaj łyżką.

Mniejszą część ciasta rozwałkuj i wytnij paski (możesz sobie pomóc linijką), które ułożysz na cieście w formie kratki. 

Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, możesz wyciąć kształty, którymi ozdobisz szarlotkę (np. listki, serduszka, różyczki).

Okrągła kamionkowa forma z szarlotką przed upieczeniem.

Na koniec roztrzep dodatkowe jajko z łyżką mleka i posmaruj kratkę oraz dekoracje z ciasta.

Piecz szarlotkę przez ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.

Forma z upieczoną szarlotką na drewnianej tacy z niebieską podkładką.
Na drewnianej tacy stoi forma z szarlotką, niebieski talerzyk z kawałkiem szarlotki i niebieski kubek z kawą.

Mam nadzieję, że zachwycisz swoich bliskich tym wspaniałym, domowym ciastem 🙂 

Daj znać, jak Ci poszło 🙂

Artykuł zawiera linki afiliacyjne prowadzące do stron firm partnerskich.

author-sign

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *