Uffff, upał nas ostatnio nie oszczędza. Mamy prawdziwą tropikalną aurę, która mnie osobiście trochę utrudnia pracę. No bo umówmy się, ponad 30 stopni na termometrze i prażące słońce to warunki idealnie sprzyjające sjeście na balkonie, a nie pracy przy komputerze 🙂 Trudno się skupić, kiedy wokół takie ciepełko, myśli dryfują leniwie i ciężko przywołać je do porządku. A Ty dajesz radę? Masz jakieś sposoby, jak wykrzesać z siebie choć odrobinę produktywności w takie upalne dni?
Czerwiec, słońce, długie, ciepłe wieczory. No i wreszcie sezon na truskawki. Trzeba się nim w pełni nacieszyć, ale szkoda spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, lepiej posiedzieć ze znajomymi na tarasie. Zachęcam Cię do wypróbowania przepisu na doskonały deser ze świeżymi truskawkami, który zachwyci Twoich gości. Nie wiem, czy znasz już stronę mojewypieki.com, a jeśli nie, to koniecznie odwiedź ten najsłodszy blog w sieci 🙂 To właśnie tam znalazłam przepis, który dzisiaj Ci polecam.
Oprócz tego, że jest pyszny, lekki, łatwy w przygotowaniu i bardzo efektowny, ten deser ma jeszcze jedną zaletę – przygotujesz go dzień wcześniej i przechowasz w lodówce, a to oznacza mniej pracy przed przyjściem gości 🙂 Spokojnie zdążysz ładnie nakryć do stołu i zrobić się na boginię lata 🙂
Z połączenia truskawek, mascarpone i wanilii musi wyjść coś pysznego, ale prezentacja też jest ważna. Podaj deser w małych słoiczkach albo szklaneczkach i udekoruj listkiem mięty.
JAK ZROBIĆ TEN SMAKOWITY DESER?
1. Przygotuj bazę deseru: pokrusz ciastka (w tym celu przyda się wałek do ciasta) i wsyp na dno słoiczków. Wymieszaj mascarpone (możesz użyć również twarożku śmietankowego lub ricotty) z cukrem pudrem, wanilią i jogurtem greckim (ważne, żeby jogurt był gęsty). Nasionka z laski wanilii możesz zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią – ja tak zrobiłam.
2. Przygotuj sos: truskawki rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny, skrobię i łyżkę cukru (lub więcej, jeśli całość jest zbyt kwaskowata). Zagotuj i zdejmij z palnika, żeby sos wystygł.
3. Połącz warstwy deseru: na ciasteczkowym spodzie ułóż warstwę mascarpone, następnie sos truskawkowy i ponownie mascarpone. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc (dzięki temu warstwa ciasteczek nabierze wilgoci i deser lepiej się zwiąże). Przed podaniem udekoruj listkiem mięty. I oto jest – lato zamknięte w słoiczku!
Masz swoje sprawdzone przepisy na letnie pyszności?
Jakie letnie owoce lubisz najbardziej w deserach?